Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryska plan 20 meter från USA-jagare i Östersjön

Filmbilder visar hur ryska stridsflygplan svepte förbi mindre än 20 meter från ett amerikanskt krigsfartyg i Östersjön. ”Mycket oroande”, anser Nato. Manövern var korrekt, menar Ryssland.

Två ryska SU-24-plan stryker extremt nära den amerikanska jagaren ”USS Donald Cook”, samtidigt som de kvickt manövrerar i sidled. Ett av dem dånar förbi så nära som mellan 10 och 20 meter.

Händelsen, som ägde rum i tisdags på internationellt vatten utanför Kaliningrad i Östersjön, syns på rörliga bilder som den amerikanska flottan släppte på onsdagskvällen.

Planen förefaller ha varit obestyckade, men de kom enligt USA in med samma flygprofil som vore fallet om det hade rört sig om en attack. ”Donald Cook” var på väg ut över Östersjön från Gdynia i Natolandet Polen. Ombord fanns en polsk helikopter, som en del i en rutinövning. Träningslandningar med helikoptern fick avbrytas i samband med den ryska överflygningen.

”Vi är djupt oroade över den osäkra och oprofessionella ryska manövern”, heter det i ett uttalande från Natos europeiska ledning.

Också Vita huset riktade kritik mot överflygningen.

– Den är helt oförenlig med hur militärer ska uppträda mot varandra på internationellt vatten, sade Vita husets talesperson Josh Earnest i samband med en pressträff för medier.

Enligt amerikanska källor ägde incidenten rum ungefär tretton mil från den ryska enklaven Kaliningrad, där det finns en flottbas. Men den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar att det amerikanska örlogsfartyget befann sig betydligt närmare den ryska kusten, sju mil.

Det ryska försvarsministeriet ifrågasätter behovet av att göra stor sak av händelsen.

– Sedan fartyget lokaliserats i ett område med god sikt genomförde de ryska piloterna en manöver som var i enlighet med alla nödvändiga säkerhetsregler, säger ministeriets talesperson generalmajor Igor Konasjenkov, enligt RT.

– Ärligt talat förstår jag inte skälet till en så smärtsam reaktion från våra amerikanska kolleger, säger Konasjenko.

I en intervju med CNN betecknar den republikanska kongressledamoten Adam Kinzinger manövern som ”väldigt farlig”.

– De simulerar i princip en bombningsrunda. Och hade det varit det hade vi inte vetat om det förrän efteråt.

– Jag gratulerar fartygsbefälhavarens disciplin, säger Kinzinger, som tjänstgjort i USA:s arme i Irak och Afghanistan.

En tredje rysk flygning över ”USS Donald Cook”, men på ett mer acceptabelt avstånd, ska ha inträffat i söndags, enligt en amerikansk försvarstjänsteman.

Närkontakt mellan ryskt flyg och amerikanska örlogsfartyg äger rum med jämna mellanrum och har i regel god säkerhetsmarginal, men tisdagens incident bedömdes av Natosidan som farligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.