Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryska-sopaktivister-tog-delseger-utanfor-arkhangelsk/

Världen

Ryska sopaktivister tog delseger utanför Arkhangelsk

Protester i Arkhangelsk tidigare i år. Foto: Natalia Beshkareva/Komsomolskaya Pravda

Bygget av en jättelik avstjälpningsplats i Arkhangelskområdet stoppas tillfälligt. Det är en seger för tusentals aktivister, men än så länge bara en delseger.

Rätta artikel

Det var meningen att tio miljoner ton avfall från Moskva skulle dumpas här – i en skog 1.200 kilometer nordost om Moskva. I slutet av förra sommaren kalhöggs plötsligt området och därefter spärrades det av. 

Ett gäng jägare från en liten by i Arkhangelskdistriktet i nordvästra Ryssland, upptäckte vad som höll på att hända. Området som kalhöggs intill järnvägsstationen Sjies utgjorde bland annat bybornas bästa svampställe. Hit skulle Moskvabornas avfall dumpas, ett led i ryska regeringens avfallspolitik. Den går ut på att man istället för att behandla och sortera avfallet på plats i närheten av de stora städerna transporterar ut det i regionerna. 

Flera städer har protesterat mot att de tvingas ta emot Moskvabornas sopor. Invånarna organiserar sig via sociala medier, demonstrerar och blockerar vägar i till exempel Volokolamsk och Kolomna. Protesterna går numera under namnet sopkriget.

I Sjies spärrade invånarna av vägen till kalhygget och mobiliserade först hela området kring Archangelsk, därefter det övriga Ryssland. Tusentals aktivister har rest till den avlägsna byn för att visa solidaritet med byborna. I Archangelsk demonstrerade 7.000 personer, i Severodvinsk 9.000 och i Kotlas 2.000 personer mot avstjälpningsplatsen. 

Nu skriver den oberoende affärstidningen Vedomosti att byggarbetet stoppas från den 15 juni. Därefter ska myndigheterna hålla öppna möten med medborgarna. Huruvida projektet ställs in helt och hållet är inte klart. Mycket tyder på att myndigheterna på det här sättet främst försöker lugna stämningarna.

Enligt Vedomostis uppgifter har Moskva stad och Archangelskdistriktet enbart kommit överens om att den här investeringen görs. Däremot har man inte utfärdat några tillstånd för att bygget ska inledas. Byggbolaget har bland annat borrat brunnar utan tillstånd och tvingas nu betala 800.000 rubel (cirka 102.000 kronor) i böter. 

Nu säger alltså Moskva stad att de tekniska detaljerna, inklusive miljöaspekter, ska undersökas på nytt. Dessutom ska både ryska och utländska experter delta i offentliga möten med de lokala invånarna. 

De ryska myndigheterna för vattenresurser har redan meddelat att platsen inte passar för avfallshantering. Detta eftersom en stor del av regionen får sitt grundvatten från samma område där avstjälpningsplatsen planeras.