Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryska stora militärövningen Zapad inleds

Rysslands stora militärövning Zapad börjar i dag. I år är övningen förlagd till västra Ryssland, den ryska enklaven Kaliningrad och Belarus. Enligt Rysslands vice försvarsminister Alexander Fomin ska 12.700 soldater delta.

Enligt OSSE ska observatörer bjudas in till militärövningar där fler än 13.000 soldater ingår. Många i väst anser att Ryssland avsiktligt delat upp övningen i mindre delar för att inte gränsen ska nås, och att det verkliga antalet deltagare snarare är närmare 100.000 soldater.

I Sverige genomförs samtidigt övningen Aurora, den största militärövningen i Sverige på över 20 år, med upp emot 20.000 svenska soldater. Förutom dem deltar förband från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland.

Belarusiska militärfordon förbereder sig för storövningen Zapad, som inleds i dag.

Fakta.Övar i västra Ryssland

De ryska väpnade styrkornas strategiska övning är ett årligt återkommande evenemang som i år hålls mellan den 14 och 20 september. Det är det militära utbildningsårets slutövning och roterar mellan olika ryska militärdistrikt. Årets övning, som går under namnet Zapad (Väst), är förlagd till västra Ryssland, den ryska enklaven Kaliningrad och Belarus.

Övningen har skapat viss oro, i synnerhet som det kommer att finnas rysk personal och utrustning i Belarus som gränsar såväl till Ukraina som till flera Natoländer. Enligt Moskva är övningen helt och hållet defensiv och inte riktad mot någon särskild fiende. Den vitryska generalstabschefen Oleg Belokonev har dock sagt att övningsscenariot målar upp ett möjligt hot från stater som på övningskartan är belägna på samma plats som Polen, Litauen och Lettland.

Källa: FOI-analytikern Johan Norberg, Reuters

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.