Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryska vapen till Syrien stoppas inte

Varje dag vänder den syriska regimen vapnen mot den egna befolkningen – vapen som inte sällan köpts från Ryssland. Kritiken mot Moskva tilltar, men ryssarna har inga planer på att stoppa handeln.

Den syriska regimens kampanj för att kväsa protesterna i landet kräver varje dag nya dödsoffer. Regimstyrkor skjuter dagligen mot den egna befolkningen och vapnen kommer inte sällan från Ryssland, ett av få länder som velat sälja vapen till president Bashar Assad och hans regim.

– I Syrien är Ryssland en av de viktigaste, om inte den viktigaste, exportören under de senaste två decennierna, säger Pieter Wezeman, forskare på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) till TT.

Den internationella pressen mot Ryssland växer. I fredags uppmanade USA:s utrikesminister Hillary Clinton ryssarna att ”ställa sig på rätt sida om historien” och stoppa vapnen till al-Assad.

– Vi vill se att Ryssland slutar sälja vapen till Assad-regimen, sade hon då.

Men några avsikter att följa uppmaningen tycks inte finnas från ryskt håll och statliga ryska vapenexportören Rosoboronexports kommenterade frågan på den ryska flygmässan MAKS.

– Så länge som inga sanktioner har utlysts och så länge det inte finns några direktiv eller instruktioner från regeringen, är vi bundna till att fullfölja våra skyldigheter, sade generaldirektören Anatoly Isaikin till ryska Interfax.

Ryssland är skeptiskt till att omvärlden, som man ser det lägger näsan i blöt i Syriens interna angelägenheter – vilket är en vanlig åsikt från Kreml. Men Syrien är också en viktig kund i vapenaffärer. Enligt tidningen Kommersant tar Syrien emot så mycket som en tiondel av den ryska vapenexport. Att gå med på USA:s önskemål kan kosta nästan 25 miljoner kronor. Moskvas respons är inte oväntad, enligt Pieter Wezeman på Sipri.

– Det förvånande var tidigare i år då Ryssland gick med på ett vapenembargo mot Libyen, säger han.

Vapenembargot mot Khaddafi sved ekonomiskt för ryssarna och kostade, enligt Rosoboronexport, knappt 26 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.