Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryska varningen: Förrädare lever inte länge

Under nyhetsankaret Kirill Kleimenov står det: ”Oklart, engelsmän. Var är bevisen?”
Under nyhetsankaret Kirill Kleimenov står det: ”Oklart, engelsmän. Var är bevisen?” Foto: Skärmdump från ryska Kanal 1:s nyhetsprogram Vremja.

Rysk statsteves nyhetsankare Kirill Kleimenov varnade i direktsändning spioner som bytt sida och konstaterade att dessa ”sällan uppnår hög ålder”. Kommentaren var en av de första när det gäller den svårt skadade ryska dubbelagenten Sergej Skripal som förgiftats av nervgas.

Den ryska statliga televisionen har inte tagit upp attacken mot Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter under de senaste dagarna, skriver BBC. Men på onsdagen uttalade sig nyhetsankaret Kirill Kleimenov i Kanal 1:s tunga nyhetsprogram Vremja klockan 21 på kvällen.

Läs också: Utväxlad spion svårt skadad av okänd substans

Kleimenovs uttalande lät som ett förtäckt hot mot alla som kunde tänka sig att byta sida och hjälpa något annat land med att spionera. Något som den 66-årige Skripal under många år ägnade sig åt.

– Jag önskar inte livet ur någon men som en ren upplysning så har jag en varning till alla som drömmer om en sådan karriär. Att bli en professionell förrädare är ett av de absolut farligaste yrkena i världen, sa Kleimenov och tillade att få av dem som valt den banan blev särskilt gamla.

Enligt Kleimenov var vanliga dödsorsaker bland dessa ”förrädare” bland annat ”alkoholism, drogberoende, stress, depression som kan resultera i hjärtinfarkt samt självmord”.

Enligt BBC hade det ryska nyhetsankaret ännu ett råd till dem som hatade sitt land:

– Välj inte Storbritannien som ert nya land att leva i. Det är något fel med landet. Kanske är det klimatet, men under senare år har det förekommit alldeles för många konstiga händelser med dystra resultat där.

Det sju minuter långa inslaget inleddes med filmbilder där Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson flyger fram fastspänd i en sele och en lång lina med hjälm på huvudet och brittiska flaggor fladdrande i vardera handen.

Boris Johnson har varnat Ryssland för, om det kommer fram bevis för att landet är inblandat i attacken mot Skripal och hans dotter, för ”kraftfulla” åtgärder. Johnson beskrev också Ryssland som en ”ondskefull och splittrande kraft”.

Läs också: Källa: Sällsynt nervgift användes mot ryska ex-spionen 

Sammanlagt 21 personer skadades som ett resultat nervgiftsattacken, uppger den brittiska polisen på torsdagen. Av dem vårdas fortfarande tre på sjukhus – Sergej Skripal, hans dotter Julia och en polis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.