Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryskt-supervapen-flyger-27-ganger-snabbare-an-ljudet/

Världen

Ryskt supervapen flyger 27 gånger snabbare än ljudet

Stridsspetsen på ”Avangard” testades i juli 2018. Foto: Russia Defence Ministry via Zuma Press

Ryssland säger sig ha skapat ett vapen som kan flyga 27 gånger snabbare än ljudet. Vapnet ska placeras på en interkontinental missil för att sedan röra sig på ett sätt som gör det mycket svårt att skjuta ner.

Rysslands president Vladimir Putin har vid flera tillfällen skrutit över att Ryssland tagit fram ett nytt vapen ”som saknar motstycke i världen”. Då har han syftat på kryssningsmissilen Burevestnik, som Nato kallar SSC-X-9 Skyfall. Ett vapen som drivs av en kärnreaktor och som kan stanna i bana runt jorden under mycket lång tid. Samma vapen som tros ha dödat sju män i samband med en mystisk explosion inträffade utanför Severodvinsk den 8 augusti i år.

På fredagen presenterade Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu ännu ett vapen som också det har lyfts fram som ett nytt supervapen.

Vapnet är tänkt att placeras på toppen av en interkontinental missil, som alltså kan nå USA och andra länder, och när det avfyras ska kunna röra sig på ett oberäkneligt sätt för att undvika motståndarens vapen.

”Avangard”, som vapnet kallas, kan röra sig 27 gånger så snabbt som ljudet och ska kunna göra hastiga girar och kursändringar, skriver nyhetsbyrån AP. Med sig har det kärnvapen med sprängkraften två megaton.

Enligt Shoigu har ”Avangard” redan satts in i aktiv tjänst hos trupper inom Ryssland.

Chefen för de ryska strategiska styrkorna, general Sergej Karakajev, beskriver vapnet som att det rör sig mot sitt mål ”som en meteor” och därmed gör de försvarssystem som finns i dag ”odugliga”. 

Det nya vapnet testades i december förra året och lyckades då träffa sitt mål 6.000 kilometer längre bort.