Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryskt vapenskepp nådde syrisk hamn

Det ryska fartyget ”Professor Katsman”, som påstås haft vapen i lasten, nådde hamnen i den syriska staden Tartus i helgen. Det hävdade en människorättsgrupp på torsdagen.

DN.se har tidigare rapporterat om det ryska lastfartyget "Professor Katsman" som passerade svenskt vatten på sin väg till Syrien. Fartyget fraktade, enligt bland annat tv-kanalen Al Arabiya och nyhetsbyrån Reuters, vapen som var avsedda för den syriska regimen.

Men eftersom fartyget dolde sin position genom att stänga av sin satellitsignal 20 sjömil från den syriska staden Tartus och dök upp igen först två dagar senare på väg åt motsatt håll har det inte bekräftats att "Professor Katsman" verkligen nådde Tartus.

Nu hävdar den New York-baserade människorättsorganisationen Human rights first att fartyget verkligen lade till vid den syriska hamnen.

– Dagens uppdaterade sjöfartsdatabas visar att "Professor Katsman" i själva verket anlöpte hamnen i Tartus den 26 maj, innan det gav sig vidare mot Pireus i Grekland, säger Sadia Hameed från Human rights first till Reuters.

Enligt nyhetsbyrån styrks dessa uppgifter av flera västerländska diplomater som även säger sig vara säkra på att fartyget var lastat med vapen som var på väg till den syriska regimen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.