Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland: Alla USA-ledda plan i Syrien är fiendemål

Det var ett plan av typen F/A-18E Super Hornet som sköt ned det syriska stridsplanet.
Det var ett plan av typen F/A-18E Super Hornet som sköt ned det syriska stridsplanet. Foto: Jung Yeon-je/AP

Ryssland bryter nu allt militärt samarbete med USA i Syrien och säger att alla USA-ledda plan som befinner sig väster om Eufrat i Syrien nu anses vara militära mål av Ryssland. Detta sedan USA skjutit ned syriskt stridsplan.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax skriver att såväl flygplan som drönare som ingår i den internationella koaltionen kommer att ses ”luftmål” om de befinner sig väster om Eufrat, alltså i närheten av ryska styrkor.

Det ryska försvarsdepartementet går dock inte så långt att man säger att målen ska skjutas ned:

”Alla flygplan, inklusive plan och drönare från den internationella koalitionen, som upptäcks i operationsområdena väster om floden Eufrat av de ryska flygstyrkorna, kommer att följas av ryska markbaserade luftförsvars och av ryska flygplan som luftmål”, heter det i uttalandet.

Ryssland uppger att USA inte använde sig av den kanal som finns mellan länderna när det gäller striderna i Syrien för att på så sätt kunna undvika en konfrontation. USA har uppgett att man kontaktade Ryssland direkt efter händelsen.

Ryssland avbryter också allt samarbeta med den USA-ledda alliansen i Syrien, skriver den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

USA:s högsta militära befälhavare, vid sidan av presidenten, chefen för amerikanska Joint Chiefs of Staff, Joseph Dunford, sa vid ett tal inför medlemmar i den amerikanska pressklubben på måndagen att USA nu kommer att föröska få Ryssland att återuppta samarbetet, skriver sajten WRAL.

Rysslands vice utrikesminister kallar nedskjutningen av det syriska stridsplanet, ett rysktillverkat Su-22, på söndagen för en ”aggressionshandling” och en ”cynisk öveträdelse av Syriens suveränitet”, rapporterar flera medier. USA har förklarat att det syriska planet sköts ned sedan det bombat ställningar med allierade som därmed hotades.

Enligt Ryssland utförde det syriska planet luftunderstöd för syriska regeringsstyrkor som bekämpade terrororganisationen IS.

Redan i söndags kallade Syrien nedskjutningen för ”en flagrant attack” som syftar till att underminera den gemensamma kampen mot terrorismen. Planet sköts ned av ett amerikanskt F/A-18E Super Hornet, i ett område öster om den av IS kontrollerade staden Raqqa, nära samhället al-Rasafeh. Piloten lyckades hoppa med ska ha landat i IS-kontrollerat område.

Senast USA angrep syriska styrkor var den 7 april då president Trump beordrade ett anfall mot den syriska flygbasen Ash Sha’irat 40 kilometer från staden Homs. Detta som en hämnd för ett angrepp med kemiska vapen i Idlibprovinsen som USA menar utfördes av den syriska regimen. al-Assad kallade attacken för ”100 procent påhittad” trots rader av vittnesmål om motsatsen.

Time kallar nedskjutningen för ”ett av de tydligaste tecknen hittills på en öppen konflikt mellan USA och al-Assads regim”.

Vita huset har ännu inte kommenterat Rysslands utspel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.