Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Ryssland bör isoleras av väst”

Foto: Lotta Härdelin

Ryssland måste isoleras. Det är västs enda alternativ efter Krim, menar den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen.

Gessen är en av huvudtalarna på de grävande journalisternas årliga seminarium som hålls i Umeå denna helg. Hon har skrivit den uppmärksammade boken ”Mannen utan ansikte” om Vladimir Putin där hon lyckats få människor som arbetat i Putins närhet att berätta om hans väg till makten.

Själv har Masha Gessen under flera år deltagit aktivt i kampen mot Putins allt strängare styre och regimens hårdare tag mot hbt-rörelsen i Ryssland.

Övertagandet av Krim ska ses i ljuset av Putins bakgrund i säkerhetstjänsten KGB, anser Masha Gessen. Under den tid han arbetade i det forna DDR, Östtyskland, färgades hans bild av omvärlden och västs hot mot Ryssland.

– Han var stationerad i Dresden när protesterna mot Berlinmuren började. Han kände sig övergiven när allt han arbetat för föll samman. Han eldade upp enorma mängder dokument från säkerhetstjänsten av rädsla för vad som skulle hända härnäst. Samtidigt fick han inget stöd från Moskva och han såg hur väst stärkte sitt inflytande, säger Gessen.

– För Putin blev demonstranter det samma som förrädare. När protesterna inleddes i Kiev drog därför Putin likhetstecken mellan människorna på Majdan och förrädare. Hans agerande i dag är därför logiskt, anser Gessen.

Hur ser du på Krims status?

– Krim kommer att införlivas med Ryssland och bli en del av federationen.

Finns det någon i Ryssland som protesterar mot övertagandet av Krim?

– Det är i stort sett total uppslutning kring annekteringen, och inget annat kommer fram i de statskontrollerade medierna. För två veckor sedan kom en opinionsundersökning som visade att bara 6 procent av ryssarna är emot invasionen.

Hur ser Putin själv på sin framtid?

– Jag tror att han vill att man ska se hans gärning som att han återupprättade den ortodoxa världen och Rysslands anseende, och han tror att han kommer att dö på sin post. Han ser sig själv som en ledare som håller upp ett ljus med traditionella värden för den ryska befolkningen.

Är det något som kan ändra utvecklingen?

– Nej, men väst borde behandla Putin som en angripare och därför bör Ryssland isoleras, det är västs enda alternativ, säger Gessen.

Putinkritiker på besök

Masha Gessen är född 1967 i Moskva. Familjen emigrerade 1981 till USA. 1991 återvände hon till Ryssland som journalist.

Hon är både rysk och amerikansk medborgare.

Gessen har skrivit för tidningar som Vanity Fair, Slate och New Republic i USA, och Novoje Vremja och Itogi i Ryssland.

Aktuell med boken "Ord kan krossa betong: Berättelsen om Pussy Riot". För två år sedan utkom "Mannen utan ansikte", en berättelse om Vladimir Putin. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.