Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryssland-evakuerar-invanare-efter-misstankt-karnolycka/

Världen

Ryssland evakuerar invånare efter misstänkt kärnolycka

Fem av dödsoffren begravdes i staden Sarov på måndagen. Foto: Russian State Atomic Energy Corporation/AP

MOSKVA. De ryska myndigheterna tiger fortfarande om den misstänkta kärnolyckan utanför Severodvinsk. Samtidigt evakueras invånarna i den närliggande byn. Kritiken i oberoende medier tilltar.

I dag beslöt ryska myndigheter att invånarna i Njonoksa ska evakueras. Det sker fem dagar efter en misstänkt kärnvapenolycka på den militära testanläggningen Njonoksa vid Vita havet, väster om Archangelsk. 

Enligt Reuters uppgifter evakueras invånarna under tiden som röjningsarbetet pågår. Strålnivåerna i den närliggande staden Severodvinsk är sexton gånger större än normalt sedan en atomdriven motor exploderade i torsdags.

– Att förstå exakt vad som hänt går inte. Precis som under Tjernobylkatastrofen ljuger makthavarna. Vad vi vet är att denna robot är ett flygande Tjernobyl, skriver den ryska journalisten Julia Latynina i oberoende Novaja Gazeta

De ryska myndigheterna har varit mycket knapphändiga med information om exakt vad som skett. Det enda man säger är att en motor som drevs med atomenergi exploderade.

Enligt amerikansk underrättelsetjänst skedde explosionen i samband med ett misslyckat test av en prototyp till kryssningsroboten Burevestnik, som Nato kallar SSC-X-9 Skyfall. Ryssland har inte bekräftat uppgiften, men de flesta oberoende kommentatorer betraktar den som trovärdig. 

Explosionen gick inte att dölja på grund av ljuset på himlen och ryktena spreds snabbt om en eventuell kärnvapenolycka. I närliggande Severodvinsk började invånarna bunkra jod.

Nu kräver invånarna svar av myndigheterna. New York Times har talat med Danil Kotsubinskij, invånare i Sankt Petersburg, som försökt pressa myndigheterna på mer information om vad som egentligen skett i Nenoksa. 

– Också om vi är utom fara förtjänar vi att få veta vad som hände, säger Kotsubinskij till New York Times.

Samma kväll som olyckan hade skett avbröts plötsligt alla tv-sändningar i Moskva. På tv-skärmen dök upp en varning för storm och uppmaning till folk att hålla sig inomhus, enligt oberoende RBK. Att man går ut med den sortens varningar för hård blåst på tv är ovanligt. Efter en knappt timme fortsatte sändningarna som vanligt. 

Natten till söndagen gick Rosatom ut med ett kort pressmeddelande. Rosatom meddelade att fem personer hade dött och tre skadats i Archangelskområdet i en olycka då man testade en motor. Senare fastställdes dödssiffran till sju.

Sedan dess har ryska myndigheter lagt locket på – och därmed lämnat fältet fritt för spekulationer.

Julia Latynina påpekar att sovjetarmén lade ner stora resurser på att utveckla atomdrivna robotar, men att man övergav projektet på grund av att riskerna var för stora. Om en robot föll ner inom eget territorium kunde förödelsen bli enorm.

– Den sovjetiska krigsmaskinen höll på med en massa projekt som aldrig kunde förverkligas. Nu drar Kreml upp dessa projekt ur naftalinen och presenterar dem som nya vetenskapliga bragder, skriver Latynina.

Fem anställda vid det statliga kärnenergibolaget Rosatom och två militärer dog i olyckan. Enligt Echo Moskvy kommer de att begravas i hemlighet. Kvarlevorna efter två personer har fortfarande inte hittats. Flera ska ha fallit i vattnet då motorn exploderade.

Oberoende Meduza rapporterar att man fram tills nyligen trodde att experimenten på kryssningsroboten Burevestnik utförs på otillgängliga Novaja Zemlja. Men det har visat sig att testbasen på Novaja Zemlja stängde år 2018 och troligen flyttades till Nenoksa i år. 

Mellan 8 och 11 augusti i år förbjöd ryska myndigheter flygplan att köra över ett område mellan Vita havet och Novaja Zemlja, något som tyder på att man just då planerade utföra potentiellt farliga tester.