Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland: Farligt om Sverige och Finland går med i Nato

”Farliga, negativa förändringar” skulle bli följden om Sverige och Finland går med i Nato. Det skriver Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande på lördagen, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Det ryska utspelet kommer bara några timmar efter att Finlands president Sauli Niinistö öppnat för en folkomröstning om ett Nato-medlemskap.

 – Om frågan blir aktuell är det nog läge för en folkomröstning, sade Niinistö till finsk tv på lördagsmorgonen, och lade till att det nu är dags för finländarna att inleda en bred debatt i frågan utan tabun.

Tidigare har utrikeshandelsminister Alexander Stubb, som vill bli Samlingspartiets ordförande och ta över som statsminister efter Jyrki Katainen, öppnat för att Finland kan gå med i Nato.

– Vi måste fundera på hur ett finländskt medlemskap skulle te sig ur rysk synvinkel – och vad Ryssland skulle vidta för åtgärder om vi gick med, sade president Niinistö till finsk tv.

Redan i fredags träffade Rysslands vice utrikesminister Vladimir Titov ambassadörer och diplomater från Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen i Helsingfors. Exakt vad som sades där är oklart, men i en redogörelse av mötet skriver ryska UD på lördagen att den nordisk-baltiska regionen ”traditionellt sett kännetecknats av låga militära och politiska spänningar”, men att Ryssland också har ”ett ansvar att skydda sina landsmän och deras kultur” – framförallt i de baltiska staterna – och att ett svenskt eller finskt Nato-medlemskap skulle ge upphov till ”farliga, negativa förändringar” i regionen.

Det är inte första gången som Ryssland uttrycker irritation över tal om Nato-anslutning i Finland och Sverige. I juni förra året sade landets premiärminister Dimitrij Medvedev att "nya medlemmar [i Nato] i närheten av Rysslands gränser skulle förändra maktbalansen och tvinga oss att reagera och ge ett svar på det". Sedan dess har krisen i Ukraina försämrat relationerna mellan EU och Ryssland på ett dramatiskt vis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.