Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland förbereder sig för svårt 2015

Bashneft-Noviol oljeraffinaderiet i utkanterna av Ufa, Basjkirien i Ryssland.
Bashneft-Noviol oljeraffinaderiet i utkanterna av Ufa, Basjkirien i Ryssland. Foto: Sergej Karpukin/Reuters

Rysslands ekonomiminister Alexej Uljukajev målade på lördagen upp en dyster bild av landets ekonomi under 2015. Det låga oljepriset och sanktionerna mot landet gör att mycket blir dyrare samtidigt som lönerna sjunker.

Den ryska ekonomin kommer att fortsätta nedåt under året om det låga oljepriset fortsätter att ligga på 50 dollar fatet, vilket den ryske ekonomiministern räknar med och bruttonationalprodukten beräknas minska med tre procent.

Det konstaterade Alexej Uljukajev på lördagen.

Den nedåtgående trenden ser dessutom ut att bli kraftigare än vad ryska ekonomiska experter förutsåg bara för någon månad sedan, skriver den ryska sajten Echo. Under 2014 föll rubeln och de ryska reallönerna sjönk med 9 procent, industriproduktionen minskade med 1,6 procent och inflationen hamnade på 12 procent men redan i januari har dessa siffror överträffats.

I slutet av december höjde den ryska Centralbanken sin styrränta till hela 17 procent.

Under 2015 räknar ekonomiminister Uljukajev med att konsumentpriserna kommer att öka med 13 procent.

Också sanktionerna mot landet fortsätter at få svåra konsekvenser. Under förra året strömmade 920 miljarder kronor ut från de egna bankerna, vilket är rekord sedan Sovjetunionens fall, skriver nyhetsbyrån AFP. Miljarderna har framför allt använts av företag till att betala av skulder till utländska företag och banker sedan man inte lyckats få nya lån till följd av sanktionerna, skriver Echo.

Hur oljepriset ska fortsätta att utvecklas är experterna oense om men vissa prognoser säger att det kan fortsätta falla ned till 40 dollar faten.

Rättelse 2015-02-01 13:52
I en tidigare version av artikeln fick Rysslands ekonomiminister Alexej Uljukajev fel titel.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.