Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland fördömer USA-ledd flygattack i Syrien

Försvarsminister Jim Mattis framför en karta över Syrien och Irak under fredagens presskonferens i Pentagon.
Försvarsminister Jim Mattis framför en karta över Syrien och Irak under fredagens presskonferens i Pentagon. Foto: Jacquelyn Martin/AP

I Syrien har president Bashar al-Assad gjort mycket klart att de amerikanska soldaterna är ovälkomna.

I teorin är alla inblandade inriktade på samma sak: att driva ut terrororganisationen IS från dess territorium i Syrien och därmed förgöra så många IS-anhängare som möjligt.

Men i praktiken vakar de på varandra, de olika aktörerna i Syrienkriget: dels al-Assad-regimen och dess allierade Ryssland och Iran, dels USA, Turkiet och Syrienkurder som dessutom har ett inbördes komplicerat förhållande.

USA har inom ramen för Operation Inherent Resolve förlagt ett större antal specialsoldater i Syrien och Irak i kampen mot IS. Sammanlagt rör det sig om cirka 10 000 man, varav huvuddelen finns kring Mosul i Irak.

I Syrien har president Bashar al-Assad gjort mycket klart att de amerikanska soldaterna är ovälkomna och kallar dem ”intränglingar”. USA försvarar sig med att de bekämpar ett terrorhot – IS – som också i hög grad riktar sig mot amerikanska mål och som finns i delar av Syrien som al-Assad inte har kontroll över.

Den amerikanska närvaron har lett till incidenter som den som inträffade sent på torsdagen. USA-flyg attackerade då en militärkonvoj, enligt uppgift från regimtrogna irakiska shiamilisen Kataib Imam Ali, som närmade sig en bas som USA-styrkorna upprättat i al-Tanf. Det är en gränsstation på syrisk mark där Syriens, Iraks och Jordaniens gränser möts.

USA:s centralkommando bekräftade attacken och förklarade att den al-Assad-allierade konvojen kommit för nära den ”nedtrappningszon” som den amerikanska basen innefattar.

Inne på basen finns ”moderat” syrisk väpnad opposition som tränas av USA-styrkorna och vars uppgift är att avancera österut mot de städer och samhällen som fortfarande hålls av IS.

Räden är oacceptabel och den kommer att få negativa effekter.

Det är oklart hur många som dödades i attacken. Syrien reagerade på fredagen mycket hårt mot attacken. Den statliga nyhetsbyrån Sana, som citerar en anonym militärkälla, uppger att det i själva verket var Syriens regeringsarmé som var målet för flyganfallet.

– Om de (USA-koalitionen) säger sig bekämpa terrorister, ska de rikta sina attacker mot dem och inte mot Syriens armé, sade källan.

Även Ryssland fördömde anfallet.

– Räden är oacceptabel och den kommer att få negativa effekter på försöken att hitta en politisk lösning på konflikten (i Syrien), sade Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov till ryska massmedier på fredagen.

Fakta. USA:s krig
  • USA inledde den 8 augusti 2014 Operation Inherent Resolve för att bekämpa terrororganisationen IS i Syrien och Irak. Koalitionen innefattar närmare 70 länder, men USA:s krigsmakt är den överlägset mest aktiva.
  • Till dags dato har amerikanskt flyg genomfört över 8 000 stridsuppdrag mot IS i Syrien, och ungefär lika många i Irak.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.