Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryssland genomför största militärövningen sedan 1981

Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och kommendören för Rysslands västra militärområde Anatolij Sidorov i samband med en militärövning i mars 2014.
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och kommendören för Rysslands västra militärområde Anatolij Sidorov i samband med en militärövning i mars 2014. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/Ria Novosti

Ryssland planerar att genomföra sin största militärövning sedan Sovjetunionens fall. Fler än 155.000 soldater kommer att delta, bland annat trupper från Kina och Mongoliet.

Vostok 2018, som övningen heter, kommer att genomföras under augusti och september och äga rum i östra och norra delarna av Ryssland. 

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu beskrev på måndagen övningen som den största sedan 1981.

– Övningen kommer att vara oöverträffad när det gäller sin geografiska omfattning, stabs- och ledningsfunktioner och antalet trupper som kommer att delta, sa Shoigu till den statligt ägda ryska nyhetsbyrån Tass.

Övningen inbegriper armétrupper, transportflygplan, luftlandsättningstrupper, Norra flottan, som är stationerad i Arktis, samt trupper från Kina och Mongoliet.

Kina kommer att bidra med 3.200 soldater, 900 vapen samt 30 flygplan och helikoptrar, skriver Tass. I ett uttalande från det kinesiska försvarsdepartementet står det att ”övningen riktar sig inte mot någon tredje part” utan kommer att fokusera på försvar och taktik och på att stärka samarbetet mellan Kina och Ryssland.

Övningen kan jämföras med den tidigare största, Zapad-81, som genomfördes mellan den 4 och 12 september 1981. Stora delar av den övningen ägde rum i Polen där den blev en styrkedemonstration gentemot den framväxande antikommunistiska Solidaritetsrörelsen. 

Nyheten om den stora ryska övningen kommer samtidigt som ryska statskontrollerade medier skriver att vapenbeställningarna till armén under 2018 kommer att överstiga förra årets på 5,3 miljarder kronor. Rysslands vice premiärminister säger till statliga Sputnik News att Ryssland också kommer att ta fram ett nytt flygplan med möjlighet att landa och starta vertikalt. 

Enligt en amerikansk militär underrättelserapport, som citeras av amerikanska CNN, genomför Ryssland just nu också ett omfattande upprustningsprogram som syftar till att inom två år ha utrustat trupperna med 70 procent nya eller moderniserade vapen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.