Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryssland: Nordkoreas arrogans oacceptabel

Ryssland har tröttnat på Nordkorea och röt till med tordönsstämman på torsdagen: Att Nordkorea blankt struntar i FN:s sanktioner och fullföljer sitt kärnvapenprogram är oacceptabelt.

– Det försvårar, om inte tillintetgör, utsikterna att återuppta sexpartssamtalen, säger Alexander Lukasjevitj, talesperson för Rysslands UD, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Sexpartssamtalen kallas de samtal rörande det nordkoreanska kärnvapenprogrammet som tidgare fördes mellan Nordkorea, Kina, Sydkorea, USA, Ryssland och Japan. Nordkorea drog sig ur samtalen 2009 och de har sedan dess legat på is.

Regimen i Nordkorea har helt avfärdat Säkerhetsrådets resolution från den 9 mars som krävde ett slut på landets kärnvapenprogram. Diktaturen tänker till varje pris ta sig igenom internationella sanktioner i sin målsättning att bli en kärnvapenmakt.

– Pyongyangs försök att bryta mot FN:s säkerhetsråds beslut är helt oacceptabla, säger Alexander Lukasjevitj.

Nordkorea har även gjort klart att man kommer att återstarta kärnreaktorn Yongbyon som stängdes för snart sex år sedan i en överenskommelse med omvärlden. Reaktorn har producerat plutonium som använts i kärnvapenprov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.