Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland och Iran fördömer kemvapen

Rysslands och Irans presidenter Vladimir Putin och Hassan Rohani delar uppfattningen att användningen av kemiska vapen är fel. Men det innebär inte att omvärlden måste ingripa militärt, heter det efter ett telefonsamtal ledarna emellan sent i onsdags. Även Kina varnar för ett västtillslag.

”Båda sidor ser användningen av kemiska vapen, av vem som helst, som otillåten”, skriver det ryska presidenthögkvarteret Kreml i en kommuniké, och tillägger:

”Med tanke på utomstående militärt ingripande i den syriska konflikten understryker de behovet av att försöka hitta en lösning via enbart politiska/diplomatiska medel”.

Samtalet kom ”på den iranska sidans initiativ”.

Statliga China Daily, som är ett språkrör för den kinesiska regeringen, varnar på ledarplats väst för att slå till mot Syrien. I artikeln med rubriken ”Ingen ursäkt för tillslag” heter det att USA och dess allierade agerar som ”domare, jury och skarprättare”.

I en jämförelse med Irakkriget heter det att internationella samfundet inte ska låta sig styras av amerikansk underrättelsetjänst, som ”trots allt bar skulden för påståendet att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.