Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland och Syrien i samtal om kemvapen

Ryssland och Syrien arbetar redan på en "konkret plan" för hur de syriska kemvapnen ska överlämnas, uppger den ryske utrikesministern. Syrien deklarerade på tisdagen officiellt att man accepterar det ryska förslaget.

Det är den syriske utrikesministern Walid al-Muallem som säger ja till ryssarnas plan, rapporterar flera nyhetsbyråer.

– Vi hade ett mycket fruktbart samtal med utrikesminister Sergej Lavrov i går och han föreslog ett intiativ som hade med kemiska vapen att göra. På kvällen gick vi med på det ryska förslaget, säger al-Muallem till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Syriernas motiv skulle vara att "avvärja den amerikanska aggressionen".

Samtidigt uppgav Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov enligt nyhetsbyrån Reuters att ryssar och syrier redan jobbar på hur det ska gå till när Syrien ställer sina kemvapen under det internationella samfundets kontroll.

– Vi på den ryska sidan arbetar för närvarande med en effektiv, tydlig och konkret plan och av den anledningen är vi kontakt med Syrien bokstavligen just nu, sade Lavrov på en presskonferens i Moskva.

Det ryska utspelet om kemvapnen kom på måndagen efter att USA:s utrikesminister John Kerry tidigare på dagen nämnt möjligheten i ett uttalande men avfärdat den som helt orealistisk.

Den franske utrikesministern Laurent Fabius uppger till flera nyhetsbyråer att han kommer begära att det ryska förslaget antas som en resolution i FN:s säkerhetsråd. Skulle Syrien bryta mot en sådan resolution kan regimen enligt Fabius räkna med "extremt allvarliga" konsekvenser. Frankrike har sagt sig vara redo att delta i en eventuell amerikansk attack mot Syrien.

En talesperson på utrikesdepartementet i Peking sade på tidigare på tisdagen att Kina välkomnar och stöder Rysslands utspel.

Även Iran, som stödjer regimen i Damaskus, är positivt.

– Den islamiska republiken Iran stödjer initiativet och vi ser det som en del ett ramverk för att få stopp på militariseringen i regionen, sade Marzieh Afkham, utrikespolitisk talesperson, enligt Reuters.

Iran har ihärdigt pekat ut de syriska rebellerna som skyldiga till kemvapenattacken mot två av Damaskus förorter den 21 augusti.

Även den syriska regeringen, som förnerkar inblandning i attacken, har uttalat sig positivt om att ge omvärlden tillgång till landets kemvapen. Förslaget fick på tisdagen även stöd av Arabförbundet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

USA:s president Barack Obama anser sig ha övertygande bevis för att den syriska regimen låg bakom användningen av kemiska vapen i Damaskus som orsakade uppskattningsvis 1.400 människors död. Han säger sig vara redo att bestraffa regimen med ett amerikanskt anfall. Frågan diskuteras just nu i den amerikanska kongressen.

Ryssland och Kina har hittills blockerat alla försök i FN:s säkerhetsråd att agera mot den syriska regeringen. Ryssland spelar en viktig roll som leverantör av vapen till Syrien. Förslaget om att tvinga Syrien att överlämna sina kemvapen är ett försök att avstyra en amerikansk attack mot landet. Obama sade på måndagskvällen i amerikansk teve att han är beredd att ge det ryska intiativet en chans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.