Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland och USA: Vapenvila i Syrien från och med den 27 februari

Överens om att försöka tysta vapnen i Syrien: Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till vänster) och hans amerikanske kollega John Kerry.
Överens om att försöka tysta vapnen i Syrien: Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till vänster) och hans amerikanske kollega John Kerry. Foto: Christof Stache / AFP

Den tillfälliga vapenvilan mellan den syriska regimen och oppositionella rebellgrupper ska inledas den 27 februari, enligt ett förslag som USA och Ryssland enats om. USA:s utrikesminister John Kerry uppmanade på måndagen alla parter att ställa sig bakom och fullt ut efterleva vad som anges i överenskommelsen.

USA och Ryssland gick samtidigt ut med ett gemensamt uttalande om att jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) och al-Nusrafronten inte omfattas av eldupphöret.

Ryske presidenten Vladimir Putin diskuterade på måndagen över telefon frågan om vapenvilan med sin amerikanske kollega Barack Obama, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

När nyhets-tv-kanalen al Jazira tidigare på måndagen gick ut med uppgiften om att vapenvilan skulle inledas den 27 februari, bekräftades detta av två västliga diplomatkällor.

Senare klargjorde USA och Ryssland officiellt att de stridande parterna i Syrien har fram till klockan 12, fredag den 26 februari, att gå med på att stoppa alla krigshandlingar och därmed ställa sig bakom vapenvilan, som ska inledas vid midnatt natten till lördag den 27 februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.