Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryssland påbörjar största försvarsövningen sedan kalla kriget

00:41. Ryssland har inlett landets största militärövning hittills. I övningen Vostok 2018 deltar 300 000 ryska soldater, tusentals flygplan och 900 stridsvagnar. Kina deltar för första gången i övningen.

På torsdagen börjar Rysslands största militärövning sedan Sovjetunionens fall.

Under tisdagen och onsdagen förbereds och planeras övningen Vostok 2018 som äger rum i östra Sibirien, rapporterar BBC.

Kina och Mongoliet kommer delta i Vostok 2018 som pågår i fem dagar från starten på torsdag. Kina bidrar med 3.200 soldater och totalt deltar 300.000 soldater från de tre länderna.

Vostok 2018 äger rum vid fem olika övningsfält, fyra flygbaser samt i Japanska havet, Berings sund och Ochotska havet. Enligt det ryska försvarsdepartementet ska 36.000 militärfordon, fler än 1.000 flygplan och 80 fartyg delta i övningen.

Rysslands generalstabschef Valerij Gerasimov har sagt nyutvecklad militär utrustning ska användas i övningen, rapporterar South China Morning Post.

Det huvudsakiga syftet med Vostok 2018 ska vara att öva snabb gruppering av tusentals trupper, fordon och flygplan, rapporterar BBC med hänvisning till det ryska försvarsdepartementets tv-kanal Zvezda.

Läs mer: Ryssland genomför största militärövningen sedan 1981  

Förra gången Ryssland höll en övning av den här storleken var 1981 under kalla kriget. I övningen Zapad 81 deltog mellan 100.000 och 150.000 soldater inom Warszawapakten.

Försvarsövningen kommer efter en längre tid av upptrappad spänning mellan Ryssland och Nato. Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att övningen är motiverad på grund av ”aggressiva och ovänliga” attityder mot Ryssland. Nato å andra sidan har kallat Vostok 2018 för en repetition inför en ”storskalig konflikt”, rapporterar AFP.

Ryssland har de senaste åren ökat antalet stora militärövningar i Kaukasus, Östersjön och Arktis. För fyra år sedan hölls övningen Vostok 2014 i samma område som den nuvarande övningen, men med omkring 155.000 soldater var Vostok 2014 ungefär hälften så stor som den som påbörjas på torsdag. 

I september förra året höll Ryssland militärövningen Zapad 2017 ungefär samtidigt som den stora försvarsövningen Aurora 17 i Sverige. Enligt Moskva deltog 12.700 soldater i Zapadövningen, men enligt länderna i Baltikum och Ukraina var övningen mycket större än så.

Läs mer: Rysk och kinesisk närvaro oroar amerikanerna

Fakta.Försvarsövningen Vistok 2018

Militärövningen Vostok 2018 i östra Sibirien beskrivs som den största i Rysslands historia.

300.000 – antalet deltagande ryska soldater, enligt försvarsminister Sergej Sjojgu.

36.000 – antalet deltagande militära fordon

3.200 – antalet kinesiska soldater som deltar

1.000 – antalet stridsflygplan

80 – antalet krigsfartyg

2 – antalet deltagande länder utöver Ryssland: Kina och Mongoliet

Källor: TT/AFP/Reuters/FOI

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.