Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryssland-pekas-ut-i-bulgarisk-spionharva/

Världen

Ryssland pekas ut i bulgarisk spionhärva

Bulgariens åklagarmyndighet pekar ut en chef för en icke-statlig organisation som spion och för att försöka påverka opinionen i landet i en Rysslandsvänlig riktning. Enligt åklagarna försökte Nikolaj Malinov att skapa en tv-station, ett politiskt parti och en tankesmedja som skulle förse befolkningen med positiva Rysslandsnyheter.

Enligt åklagarmyndigheten arbetade den 50-årige Malinov som spion åt Moskva och som bevis anför man ett ryskspråkigt dokument som skulle ”dra upp riktlinjerna för att vända den geopolitiska orienteringen i Bulgarien bort från väst och mot Ryssland”, uppger den vice chefsåklagaren Ivan Gesjev för nyhetsbyrån Reuters.

Enligt dokumentet planerade Malinov att skapa internetsajter, en tv-kanal, en tankesmedja och ett politiskt parti för att försöka få Bulgariens befolkning att se mera positivt på Ryssland.

Malinov, som tidigare var politiker och verksam inom det bulgariska socialistpartiet, har släppts fri mot borgen men får inte lämna landet.

En rysk medborgare som tidigare arbetet i den ryska underrättelsetjänsten, Leonid Reshetknikov, har förbjudits att resa in i Bulgarien under de närmaste tio åren.

Reshetknikov är vice ordförande i samma icke-statliga ryska organisation (Den dubbelhövdade örnen) som Malinov var medlem av. En organisation som enligt de bulgariska åklagarna drevs av tidigare ryska underrättelseanställda. 

Men Reshetknikov var också chef för Rysslands institut för strategiska studier mellan åren 2009 och 2017, en organisation som har pekats ut för att ha försökt manipulera det amerikanska presidentvalet 2016.

Enligt de bulgariska åklagarna var det Reshetknikov som låg bakom planerna som sedan skulle sättas i verkat av Malinov, skriver den av USA:s regering stödda Radio Free Europe.

Ryssland har reagerat starkt på gripandet av Malinov och en senator, Konstantin Kosachov, kallar gripandet för ”alarmerande” i ett uttalande till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass:

– Det är extremt oroande nyheter som kommer från Bulgarien med en serie gripanden, förhör och anklagelser om spioneri mot en grupp som aktivt arbetar för vänliga relationer med Ryssland, säger Kosachov.

Kosachov säger också att han kommer att gå vidare med fallet till internationella människorättsorganisationer, Nato och EU.

USA:s ambassad i Sofia säger i ett uttalande till Reuters att man till fullo ”stöder Bulgariens försök att försvara sin nationella suveränitet från skadligt inflytande”. 

Bulgariens president Rumen Radev, som beskrivs som Rysslandsvänlig, kallar anklagelserna mot Malinov för ”mycket allvarliga” och uppmanar åklagarmyndigheten att lägga fram otvetydiga bevis.