Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland prioriterar Arktis och Atlanten i ny militär doktrin

Rysslands president Vladimir Putin håller tal vid firandet av Krigsflottans dag Baltijsk i Kaliningrad.
Rysslands president Vladimir Putin håller tal vid firandet av Krigsflottans dag Baltijsk i Kaliningrad. Other: Mikhail Klimentyev/AP

Ryska flottan prioriterar Arktis och Atlanten. Samtidigt stärker marinen sina positioner i Svarta havet och Medelhavet, enligt en ny doktrin. ”Vår uppmärksamhet mot Atlanten rättfärdigas av Natos expansion i öst”, säger biträdande premiärminister Dmitrij Rogozin.

Ryssland spenderar allt mer pengar på upprustning. Och på söndagen visade landet upp sina militära muskler vid firandet av Krigsflottans dag. Kreml passade även på att presentera en ny doktrin för flottan, som fokuserar på Arktis och Atlanten, uppger BBC.

Läs mer: Så nära svenska gränsen rustar Ryssland

Lär mer: Ryssland trappar upp striden om Arktis

Satsningen på Arktis visar sig bland annat genom att marinen kommer att få en ny flotta av isbrytare. Arktis är viktigt för Ryssland eftersom området är rikt på mineraler och ger landet obegränsat tillträde till Atlanten och Stilla havet, menade biträdande premiärminister Dmitrij Rogozin.

Kreml vill även ”garantera en adekvat militär marin närvaro” i Atlantregionen.

– Tonvikten på Atlanten är kopplad till det faktum att det nyligen har varit en ganska så aktiv utveckling av Nato som har närmat sig våra gränser. Den ryska federationen kommer naturligtvis att svara på det, sade Dmitrij Rogozin.

Doktrinen är en uppdatering av den tidigare doktrinen som offentliggjordes för ett halvår sedan – och som var ett dramatiskt uttryck för den försämrade relationen med väst. Enligt den biträdande premiärministern har situationen på Krim, som Ryssland annekterade förra året, påverkat innehållet.

Ryssland planerar att göra ekonomiska investeringar på Krim, utveckla infrastrukturen för Svarta havs-flottan som är baserad på halvön samt att skynda på ”återuppbyggandet och färdigställandet av strategiska ryska positioner” i Svarta havet. Dessutom vill Kreml ha en permanent närvaro i Medelhavet, står det i doktrinen enligt uppgifter från nyhetsbyrån AFP och BBC.

Enligt doktrinen är det också viktigt med ett nära samarbete med Kina i Stilla havs-regionen samt med Indien i Indiska oceanen.

I februari beslutade Nato att stärka sin närvaro i östra Europa med anledning av vad man anser är rysk aggression i Ukraina. Ryssland anklagas för att bistå separatisterna i östra Ukraina med både soldater och militär utrustning.

Läs mer: USA vill placera vapen i Baltikum

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.