Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland: Rapporten syftar till att ”demonisera” oss

Utredningen om mordet på Litvinenko syftar till att ”demonisera” Ryssland och dess ledare. Det säger ryska UD i en kommentar. Den mordmisstänkte Andrej Lugovoj talar om ”antirysk hysteri”.

Varken president Vladimir Putin eller någon annan på högsta nivå i den ryska ledningen har ännu kommenterat Robert Owens rapport. Men utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova svarade tidigare på torsdagen på en fråga om rapporten vid en presskonferens.

Hon sa att utredningens slutsatser inte var någon överraskning.

– Det har varit tydligt från början att utredningen hade ett enda mål – att demonisera Ryssland, demonisera dess officiella representanter, dess ledarskap, sa Zacharova.

– Vi beklagar att en ren brottsutredning politiseras på det här sättet och tillåts förmörka relationerna mellan våra länder, fortsatte hon och klagade samtidigt på att delar av utredningen är hemligstämplade.

– Processen har inte varit genomskinlig, varken för den ryska sidan eller för allmänheten.

Foto:

Läs mer: Historien om förgiftade ex-spionen

Andrej Lugovoj, den före detta säkerhetsagenten som misstänks ha utfört mordet, kommenterar rapporten för nyhetsbyrån Interfax.

– Anklagelserna mot mig är absurda. Resultaten som presenteras understryker ännu en gång Londons antiryska position och engelsmännens ovilja att få fram sanningen kring Litvinenkos död, säger Lugovoj som sedan 2007 är parlamentsledamot för det ultranationalistiska partiet LDPR.

– Händelserna 2014 i Ukraina, som sammanföll med att man åter började utreda ”fallet Litvinenko”, ser från mitt perspektiv ut som ett försök från Londons sida att använda gamla skelett ur garderoben för att främja sina politiska syften. Jag hoppas att den här processen slår hål på myten om de oberoende brittiska domstolarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.