Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland ställs mot USA i Medelhavet

På fredagen sa Rysslands president Vladimir Putin att man kommer att hjälpa Syrien om så behövs och timmar senare kom beskedet att fler ryska fartyg skickas till området.

Den militära närvaron utanför Syrien trappas nu upp ytterligare. Sent på fredagen meddelade Ryssland genom sin vice försvarsminister Anatolij Antonov att man skickar ännu fler fartyg till östra Medelhavet.

Under gårdagen passerade bland annat ett avancerat signalspaningsfartyg ned genom Bosporen.

– Våra fartyg ska garantera fred och stabilitet och är ett försök att avhålla de styrkor som är redo att ingripa militärt i regionen från att göra det, sa Antonov bland annat skriver Reuters.

Tidigare på dagen sade Rysslands president Vladimir Putin att landet kommer att hjälpa Syrien om något annat land går till anfall.

President Barack Obama har hittills vägrat svara på om han tänker fullfölja sina planer på ett väpnat anfall mot syriska militära mål även om kongressen skulle säga nej. Hur denna omröstning kommer att falla ut är också svårt att säga, skriver nyhetsbyrån AP som har undersökt ledamöternas ståndpunkter.

Enligt AP är representanthuset delat nästan på mitten där hälften av de 433 ledamöterna säger sig vara för ett anfall medan andra halvan är emot. När det gäller senaten har var tredje av de 100 ledamöterna ännu inte bestämt sig. Av de som säger att de har bestämt sig är 34 för ett anfall medan 32 är emot.

På tisdag kommer president Obama att hålla ett tal till nationen.

Fotnot: En första version av denna artikel grundade sig på en av Tidningarnas Telegrambyrå felaktigt gjord översättning av ett Reuterstelegram. Där var även den ryske ministerns namn felstavat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.