Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland stoppar alla flyg till Egypten

Foto: Ahmed Gomaa/Zumapress/AOP

President Putin beordrar att alla ryska flyg till Egypten stoppas. Ryssland drar också tillbaka flygförbudet för den flygplanstyp som kraschade i öknen. Något som tolkas som att Ryssland inte längre tror på ett mekaniskt fel bakom olyckan.

Samtidigt har Storbritannien återupptagit trafiken från Sharm el-Sheikh, men på flygplatsen väntar fortfarande många att få komma hem.

– Tills dess att vi har klarlagt vad som faktiskt har hänt, anser jag att det är lämpligt att stoppa ryska flyg till Egypten, säger Alexander Bortnikov, chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB, enligt AFP.

President Putin har nu också beordrat att alla ryska flyg till Egypten stoppas.

Den nyhet som dragit till sig störst intresse under dagen har varit Rysslands beslut att inte längre stoppa alla flygningar med den flygplanstyp som kraschade i Sinaiöknen. Flygplanstypen stoppades från att flyga sedan man misstänkt att det skulle ha varit ett mekaniskt fel bakom olyckan.

Stora folkmassor har samlats på flygplatsen i Sharm el-Sheikh i väntan på att få återvända hem.

Brittiska myndigheter återupptog trafiken på fredagen, men alla planerade flygningar ser inte ut att bli av. Egyptiska myndigheter stoppade åtta Easyjet-flyg från att landa på turistorten, enligt flygbolaget. Myndigheterna själva säger att det enbart beror på att flygplatsen inte har kapacitet att ta emot fler plan.

På olika tjänster där det går att följa flygtrafiken i området syns hur flera plan dirigerats om till Cypern och ett Thomas Cook-plan på väg till Sharm el-Sheikh fick vända om till Manchester när det kom in över Albanien, visar Air Live Net.

64 avgångar från flygplatsen är planerade på fredagen, varav 29 till Storbritannien.

Oron över säkerheten på flygplan som lyfter från Egypten sprider sig samtidigt. Flygbolaget KLM meddelar att man stoppar allt incheckat bagage på avgångar mellan Kairo och Amsterdam.

Varför det ryska passagerarplanet kraschade i Egypten är fortfarande inte känt. Men även USA:s president Barack Obama ger stöd för hypotesen att det kan ha varit ett terrordåd.

– Jag tror att en möjlighet är att det var en bomb ombord. Vi tar det på största allvar, säger presidenten enligt amerikanska medier.

Obama understryker att det sker stora ansträngningar i USA för att ta reda på fakta innan det eventuellt går att fastställa vad som hände med planet.

Tidigare har den brittiske premiärministern David Cameron sagt att det är troligare att kraschen orsakades av en terrorbomb än att den inte gjorde det.

Brittiska tidningen The Times rapporterar att USA:s och Storbritanniens hypoteser bygger på information som snappats upp med hjälp av spionsatelliter. Amerikanska och brittiska underrättelsetjänster ska ha dragit slutsatserna efter att ha analyserat elektroniska meddelanden som sänts mellan extremiströrelsen Islamiska statens (IS) medlemmar i Syrien och Egypten.

Tonen och innehållet i meddelandena övertygade analytiker om att en bomb hade placerats ombord av en passagerare eller flygplatspersonal, enligt The Times.

IS har sagt sig ligga bakom kraschen som skedde i lördags och där samtliga 224 ombordvarande, främst ryska turister, omkom. Men såväl Ryssland som Egypten har manat till försiktighet i terrorspekulationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.