Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryssland tappar plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter

Ryssland förlorade på fredagen sin plats i FN:s s råd för mänskliga rättigheter.

Ryssland förlorade under dagen sin möjlighet att återväljas i FN:s råd för mänskliga rättigheter, HRC, baserat i Geneve. Vid omröstningen i FN:s generalförsamling fick Ungern 144 röster, Kroatien 114 och Ryssland 112.

Ryssland har fått hård internationell kritik för att ha bombat civila mål i Aleppo, något som Ryssland hela tiden har tillbakavisat.

80 icke statliga organisationer, med Human Rights Watch i spetsen, uppmanade inför omröstningen de röstande länderna att ifrågasätta Rysslands medlemskap på grund av landets roll i Syrien där man har ”utfört militära angrepp som rutinmässigt riktats mot civila och civila föremål”.

När Ryssland nu förlorar sin plats är det första gången sedan 2006 som landet inte sitter med bland de 47 länderna. Ryska statliga medier konstaterar att Saudiarabien återvaldes trots kritisk från människorättsorganisationer och noterar att Saudiarabien utförde 157 avrättningar under 2015.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.