Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland upplöser människorättsgrupp

En rysk domstol har upplöst människorättsgruppen Agora som verkat för mänskliga rättigheter i landet. Human Rights Watch fördömer beslutet.

Agora, som funnits i Ryssland sedan 2005, var ett nätverk av advokater och aktivister som gjort sig känt för att försvara personer som förföljts på grund av sina åsikter. Gruppens advokater har bland annat försvarat den feministiska punkgruppen Pussy Riot och den ledande oppositionspolitikern Alexej Navalnij som i juli 2013 dömdes till fem års fängelse men släpptes för att senare sättas i husarrest och åter dömas till ett flerårigt villkorligt fängelsestraff.

[Navalnij stämde senare på torsdagen Rysslands president Vladimir Putin i ett korruptionsärende.]

Beslutet att upplösa gruppen grundar sig på en lag från 2012 som pekar ut grupper som erhåller någon form av ekonomiskt stöd från andra länder som ”utländska agenter” och som fiender till Ryssland.

Agora fördes upp på en lista över sådana grupper i juli 2014 varvid gruppen omedelbart slutade ta emot pengar från andra länder och bad det ryska justitiedepartementet om att tas bort från listan. Något som justitiedepartementet vägrade att göra.

– Det är ingen tvekan om att de ryska myndigheterna vill stoppa Agoras människorättsarbete och att man använder sig av det juridiska systemet för att uppnå detta, säger Human Rights Watchs chef för Europa och Centralasien, Hugh Williamson, i ett uttalande på organisationens webbplats.

Moscow Times skriver att justitiedepartementet ansåg att Agora varit inblandat i politiska aktiviteter och att gruppen försökt påverka den allmänna opinionen och Rysslands politik.

– Ryssland borde slopa lagen om ”utländska agenter” och internationella organisationer och ledande demokratiska regeringar bör återuppta sina uppmaningar till Kreml att dra tillbaka lagen och att sluta slå ned på oberoende röster, säger Hugh Williamson.

Enligt Agoras tidigare chef och grundare, Pavel Tjikov, arbetade organisationens advokater med omkring 300 fall som rör mänskliga rättigheter när domstolens beslut kom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.