Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

S och SD drabbade samman om Sverigebilden

Foto: Jonas Lindkvist

Migrationsminister Morgan Johansson (S) anklagade Mattias Karlsson (SD) för att använda brottsstatistiken som ett slagträ mot invandringspolitiken i en debatt i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

– Din retorik går bara ut på en sak: att peka finger mot invandrarna, sa Morgan Johansson.

Sverige har blivit ett slagträ i den amerikanska migrationsdebatten efter president Donald Trumps utspel om Sverige förra helgen.

Under hela veckan har tonen också varit hård mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Orsaken var en debattartikel i den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal där SD-ledaren Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson kopplade ihop ökad kriminalitet med den stora invandringen till Sverige.

I söndagskvällens debatt försvarade Mattias Karlsson den dystra och brottstyngda bild av Sverige som flera internationella medier har målat upp.

– Det mesta stämmer. Det är bara detaljer som har varit fel, sa Mattias Karlsson angående rapporteringen om brottsligheten i svenska storstäder.

– Jag känner mig stolt över Sverige, du verkade mest skämmas, kontrade Morgan Johansson.

I torsdags anklagade justitieminister Morgan Johansson SD för att ”sprida dynga om Sverige”. På söndagskvällen sa han att SD bara bryr sig om brottsstatistiken som ett sätt att angripa invandringspolitiken.

– Du är emot invandrare, inte emot brott.

Mattias Karlsson fick frågan om hur han vill förbättra integrationen i Sverige.

– Vi måste stärka medborgarandan. För att få tillgång till hela välfärdssystemet måste man ha god kännedom om den svenska kulturen och svenska normer och värderingar.

Morgan Johansson vill att Sverige ska vara ett land där alla kan leva tillsammans oavsett bakgrund, religion och modersmål.

– För varje invandrare som du säger har begått ett brott kan jag räkna upp hundra som inte har gjort det, sa migrationsministern.

Får man inte kritisera Sverige utåt?

– Jo, men man kan inte förvänta sig att göra det oemotsagd.

Morgan Johansson presenterade också ett nytt förslag om att unga som begått brott ska kunna dömas till husarrest.

– Vi kommer under det här året att gå fram med en lagstiftning vad gäller detta. Det är under utredning. Det handlar om att se till att de ungdomar som begår många brott håller sig hemma på helgerna, och att de kan gå i skolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.