Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Så bedrivs informationskriget

I mars varnade säkerhetspolisen för att Ryssland bedriver informationskrig mot Sverige.

Här är en rad exempel på hur nformationskriget bedrivs.

• Insinuationer och förfalskningar

SVERIGE

Dmitrij Kiseljov är numera Putins propagandachef. 2013 raljerade han i den statliga ryska tevekanalen Rossijas veckoprogram ”Vesti” om sexualmoralen i Sverige: ”Tidigt sex är norm från nio års ålder, men – lyckligtvis – har de erektionsproblem bland barn redan från 12 års ålder. Så går det till – europeiska värden i all ära.”

Stödet för Ukrainas EU-avtal förklarades av Kiseljov med att Sverige söker revansch för Karl XII:s nederlag mot Peter den store vid slaget i Poltava 1709. Utrikesminister Carl Bildt påstods ha varit CIA-agent och tycka om kolväten följt av bilder på nakna pruttande rumpor ur SVT:s barnprogram ”Biss och Kajs”. Våren 2015 förlöjligade Kiseljov svensk ubåtsjakt.

På sociala medier i Ryssland cirkulerade i juli 2015 falska rykten om att Sverige köper upp den bördiga ukrainska svartjorden runt Poltava för att importera den till Dalarna.

I februari 2015 spreds från en tysk webbplats för medborgarjournalistik ett förfalskat brev där försvarsminister Peter Hultqvist gratulerade Bofors till en kanonaffär med det krigförande Ukraina. Brevet har spårats till S:t Petersburg.

I maj dök det upp ett förfalskat brev från en svensk åklagare om krigsbrott i Ukraina som misskrediterade justitieminister Morgan Johansson.

I april 2016 var utrikesminister Margot Wallström adressat för en märklig vädjan om vapen till kvinnliga IS-soldater för att kunna bekämpa al-Assadregimen i Syrien, som ju Ryssland stöder.

Läs mer: Så ska Sverige stoppa ryska propagandan

• Lögner blir nyheter

UKRAINA

Under krisen mellan Ukraina och Ryssland 2014 fungerade ryska medier alltmer som propagandaorgan. I ryska tv-nyheter skådespelade en och samma kvinna som upprörd soldatmoder, indignerad invånare i både Kiev och Odessa samt som motståndare till Majdan-rörelsen.

Efter krigsutbrottet publicerade ryska medier upprörande bilder på ukrainsk krigföring – bilder som visade sig komma från andra, tidigare, krigshärdar runt om i världen.

Den 4 juni 2014 sände ryska statliga Kanal 1 ett skrämmande ”vittnesmål” om att en treårig pojke torterats och korsfästs av ukrainsk militär i Slovjansk, något som aldrig kunnat styrkas.

Efter nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH 17 över rebellkontrollerat område i Ukraina den 17 juli 2014 publicerade rysk tv manipulerade satellitfoton som sades visa hur ett ukrainskt plan sköt ned passagerarplanet.

Foto: Manipulerad satellitbild som sägs visa hur MH 17 sköts ned av ukrainskt flyg.

• ”Soldat” skjuter på koranen

USA

I september 2015 dök det upp en video på internet där en svärande amerikansk marinkårssoldat prövar ett ryskt vapen genom att skjuta sönder en koran. Den 11 september spreds videon av Twitterkontot ComradZampolit: ”Har de efter alla sina 9/11-tårar verkligen inte lärt sig att man inte kan leka med islam?” På ett Instagramkonto från Tjetjenien hotades det med att ”islam inte förlåter sådant”.

Brittiska medieföretaget BBC granskade videon. Uniformen var inte den reglementsenliga och ”soldaten” spårades till Ryssland där han hade kopplingar till en anställd vid en ”trollfabrik” i S:t Petersburg. Syftet med den fabricerade videon var av allt att döma att underblåsa USA-fientliga känslor hos muslimer.

Foto: Bilden påstås visa hur en amerikansk soldat skjuter på Koranen.

• Flickan ”Lisa” blev storpolitik

TYSKLAND

”Lisa”, en 13-årig ryskspråkig flicka i Berlin, var i januari 2016 borta hemifrån i 30 timmar. Först sades att hon kidnappats och våldtagits av män från Mellanöstern eller Afrika. I Tyskland finns ett par miljoner rysktalande och stämningen blev upphetsad sedan statliga ryska tv-kanal 1 dessutom påstått att våldtäkten inte utretts.

Tusentals oroliga ryskspråkiga medborgare runt om i Tyskland, understödda av invandrarfientliga organisationer, demonstrerade, även utanför förbundskansler Angela Merkels kansli. Ryske utrikesministern Sergej Lavrov anklagade Tyskland för mörkläggning och hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier svarade att Ryssland använde ”politisk propaganda för att påverka en redan svår migrationsdebatt i Tyskland”.

Fakta var att ”Lisa” för polis erkänt hon att inte velat gå hem utan varit hos en vän. En medicinsk undersökning visade att hon inte våldtagits. ”Lisa” mådde efter uppståndelsen enligt sin mor mycket dåligt och fick vård på en psykiatrisk klinik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.