Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Så blev bratsens gata arbetarnas

Dilma Rousseff omfamnas av artisten Chico Buarque.
Dilma Rousseff omfamnas av artisten Chico Buarque. Foto: Imago IBL

Att rösta ”fel” i Rios snobbigaste stadsdel kan vara förenat med risker. Men det kan också leda till att man får oväntat stöd från hundratals fans.

Den snobbigaste stadsdelen i Rio heter Leblon. Här bor miljardärerna och deras söner och döttrar. De flesta röstar på högerpartiet PSDB och avskyr Brasiliens första kvinnliga president Dilma Rousseff som tillhör Arbetarpartiet. På kvällarna festar de brasilianska bratsen längs bargatan Dias Ferreira och håller låda till småtimmarna. Men det finns ett undantag i den homogena stadsdelen.

I Leblon bor också Chico Buarque, Brasiliens främsta artist. Han röstar på Arbetarpartiet och tillhör den minoritet av landets väljare som försvarar Dilma Rousseffs politik. Det gör att han är hatad i stadsdelen.

Några dagar innan julafton, efter att han hade ätit middag på Sushi Leblon, blev han antastad av ett gäng rika ynglingar som menade att han var en klassförrädare och anklagade Arbetarpartiet för att vara korrupt.

– Den som röstar på Arbetarpartiet är en skit, sa en av killarna.

– Jag tycker det är PSDB som är skit, svarade Chico Buarque.

Bråket filmades och har setts av miljontals brasilianare. För att visa sitt stöd för Chico Buarque bestämde hans fans träff en vecka senare utanför baren. Hundratals fans tog över bratsens bargata och sjöng Buarques-klassiker hela kvällen. De hade tryckt upp t-shirts med vänsterpropaganda och försvarade yttrandefriheten.

– Dessa människor måste lära sig att respektera demokratin, valresultatet och andras åsikter, sa ett av fansen.

Hon tycker det är absurt att Chico Buarque anklagats för att vara en skit.

– Det är att förneka all kultur i detta land, sa hon.

Två musiker har nu komponerat en samba till årets karneval med titeln ”Sluta stör Chico”, vars video efter endast 24 timmar setts av en halv miljon brasilianare. För svenska lyssnare är Chico Buarque främst känd för att ha skrivit ”Quem te viu, quem te vê” och ”Feijoda completa”, som i Cornelis Vreeswijks tappning blev ”Deirdres samba” och ”Bruna bönor complet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.