Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 21:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-blev-mammorna-i-chicago-maltavlor-for-valdet/

02:47. I skuggan av de uppmärksammade masskjutningarna fortsätter vardagsskjutningarna i Chicago att skörda liv.
Världen

Så blev mammorna i Chicago måltavlor för våldet

Mammorna brukade samlas vid gathörnet i Englewood i sydvästra Chicago för att protestera mot det meningslösa vapenvåldet. En dag föll de själva offer för just det.

I skuggan av de uppmärksammade masskjutningarna fortsätter vardagsskjutningarna i Chicago att skörda liv.

DN:s Björn af Kleen och Eva Tedesjö besöker kvarteren där misstron mot polisen är kompakt. Och där lärdomar finns att dra för Sverige.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Mäklaren Maria Pike med ett foto av sin son Ricky, som sköts till döds 2012. Pike är en av mammorna som brukar dela ut gratis mat i gatuhörnet där två kvinnor sköts till döds i slutet av juli i år.
Foto: CQ-Roll Call
Bild 2 av 11 Gathörnet i Englewood i sydvästra Chicago ser inte mycket ut för världen men var en fristad där fattiga familjer kunde få gratis mat under sommarlovskvällar. Två av mammorna som brukade komma hit med sina barn sköts ihjäl den 26 juli i år.
Foto: AFP
Bild 3 av 11 Ungdomar i Saint Sabina försöker hantera våldet genom att göra musik om sina erfarenheter. Längst till vänster i jeansjacka sitter Ke’Shon Newman på knä, vars 16-årige bror sköts till döds 2016.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 11 Dörren till Saint Sabina Church i sydvästra Chicago, som hjälper föräldrar att försöka lösa morden på deras barn. Här umgås mammor med dödade barn i gruppen Purpose over pain.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 11 Delphine Cherry, Diane Pierce och Anthanette Marshbanks har alla barn som dött till följd av vapenvåldet i Chicago.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 11 Diane Pierce (vänster), Anthanette Marshbanks (mitten) och Delphine Cherry (höger) har alla barn som dött till följd av vapenvåld i Chicago. Marshbanks son Archie Lee sköts till döds av polis 2012.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 11 231 skjutningar registrerades i Chicago under juli 2019. Under sommarmånadernas varma långa nätter skjuts det oftare mer. På South Paulina Street sköts fyra personer söndagen den 7 juli.
Foto: TNS
Bild 8 av 11 I Chicagos mest våldsdrabbade stadsdelar, på södra och västra sidan av staden, minskar befolkningen, butiker och skolor stänger. Många afroamerikaner flyttar ut till förorter eller överger staden helt.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 9 av 11 Tidigare polisen Jason Van Dyke, som dömdes till nästan sju års fängelse i januari i år för att ha skjutit ihjäl en 17-årig pojke i Chicago med 16 skott i oktober 2014.
Foto: TNS
Bild 10 av 11 Organisationen Cure Violence patrullerar områden i södra Chicago för att försöka förhindra skjutningar.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 11 av 11 En av Organisationen Cure Violences ledare, Demeatreas Whatley (till höger), har suttit i fängelse i sammantaget 20 år.
Foto: Eva Tedesjö