Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-blev-skidparadiset-i-alperna-en-hemlig-smitthard-for-svenskar/

02:02. Henrik Tidefjärd smittades under skidresan till Ischgl. ”Jag gick två dagar omedveten om att jag hade corona”.
Världen

Så blev skidparadiset i Alperna en hemlig smitthärd för svenskar

Ovetande om att skidparadiset i de österrikiska Alperna var en dold smitthärd tog hundratals skidåkare från Skandinavien, däribland många svenskar, med sig det nya coronaviruset hem.

– Ingen tänkte på corona där, säger svenske Henrik Tidefjärd som testats positivt.

I blickfånget: en visselpipa som gått runt bland gästerna på en populär after ski-bar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Svenske Henrik Tidefjärd under skidsemestern i Iscghl i Tyrolen. Han är här ännu ovetandes om att han ska smittas av det nya coronaviruset.
Foto: Privat
Bild 2 av 6 Samma dag som Henrik Tidefjärd anlände till Ischgl kommer det första varningsropet om att något inte stod rätt till i alpbyn. Men informationen nådde honom för sent.
Foto: Henrik Tidefjärd
Bild 3 av 6 9 mars satte svenska Folkhälsomyndigheten upp Tyrolen på listan över högriskområden. Nya budet: Svenskar som vistats i området ska erbjudas test för covid-19 om de efter hemkomst uppvisar symptom.
Foto: Jakob Gruber/AFP
Bild 4 av 6 Många skandinaver tros ha smittats på after ski-baren Kitzloch, där flera ur barpersonalen bar på smittan.
Foto: Jakob Gruber/AFP
Bild 5 av 6 Henrik Tidefjärd uppmanar alla som smittats att berätta för omgivningen om sin sjukdom. ”Det gäller att göra vad man kan för att bromsa spridningen”, säger han.
Foto: Privat
Bild 6 av 6 Mässhallen i Wien görs om till ett fältsjukhus. Österrike har förbjudit folksamlingar om fler än fem personer och i praktiken gäller ett sorts utegångsförbud.
Foto: Georg Hochmuth/AFP