Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-blev-skidparadiset-i-alperna-en-hemlig-smitthard-for-svenskar/

2 min 2 sek. Henrik Tidefjärd smittades under skidresan till Ischgl. ”Jag gick två dagar omedveten om att jag hade corona”.
VÄRLDEN

Så blev skidparadiset i Alperna en hemlig smitthärd för svenskar

Ovetande om att skidparadiset i de österrikiska Alperna var en dold smitthärd tog hundratals skidåkare från Skandinavien, däribland många svenskar, med sig det nya coronaviruset hem.

– Ingen tänkte på corona där, säger svenske Henrik Tidefjärd som testats positivt.

I blickfånget: en visselpipa som gått runt bland gästerna på en populär after ski-bar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Svenske Henrik Tidefjärd under skidsemestern i Iscghl i Tyrolen. Han är här ännu ovetandes om att han ska smittas av det nya coronaviruset.
Foto: Privat
Bild 2 av 6 Samma dag som Henrik Tidefjärd anlände till Ischgl kommer det första varningsropet om att något inte stod rätt till i alpbyn. Men informationen nådde honom för sent.
Foto: Henrik Tidefjärd
Bild 3 av 6 9 mars satte svenska Folkhälsomyndigheten upp Tyrolen på listan över högriskområden. Nya budet: Svenskar som vistats i området ska erbjudas test för covid-19 om de efter hemkomst uppvisar symptom.
Foto: Jakob Gruber/AFP
Bild 4 av 6 Många skandinaver tros ha smittats på after ski-baren Kitzloch, där flera ur barpersonalen bar på smittan.
Foto: Jakob Gruber/AFP
Bild 5 av 6 Henrik Tidefjärd uppmanar alla som smittats att berätta för omgivningen om sin sjukdom. ”Det gäller att göra vad man kan för att bromsa spridningen”, säger han.
Foto: Privat
Bild 6 av 6 Mässhallen i Wien görs om till ett fältsjukhus. Österrike har förbjudit folksamlingar om fler än fem personer och i praktiken gäller ett sorts utegångsförbud.
Foto: Georg Hochmuth/AFP