Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-firas-det-nya-aret-in-runt-om-i-varlden/

Världen

Så firades det nya året in runt om i världen

Bild 1 av 9 Stockholms stad bjöd på ett stort fyrverkeri som sköts upp från vattnet nedanför Slottsbacken vid tolvslaget
Foto: Johan Jeppsson/TT
Bild 2 av 9 Nyårsraketer över Chao Phraya-floden i Bankok i Thailand.
Foto: Sakchai Lalit
Bild 3 av 9 Nyårsraketer i Bombay.
Foto: Indranil Mukherjee/AFP
Bild 4 av 9 Nyårsfirande i Peking i Kina.
Foto: Ng Han Guan/AP
Bild 5 av 9 Nyårsraketer vid operahuset i Sidney i Australien.
Foto: Dean Lewins/AP
Bild 6 av 9 Även på börsen i New York var det nyårsfirande.
Foto: Mark Lennihan/AP
Bild 7 av 9 Påve Franciskus firar nyår i Vatikanstaten. Här vid julkrubban på Petersplatsen.
Foto: Andreas Solaro/AFP
Bild 8 av 9 Människor har samlats vid citadellet i Arbil i den kurdiska delen av norra Irak.
Foto: Safin Hamed/AFP
Bild 9 av 9 Nyårsfirande på Röda torget i Moskva.
Foto: Denis Tyrin/AP

Nyårsfirandet drog runt jorden med storslagna fyrverkeriuppvisningar på många håll. Men i Hongkong ställdes fyrverkerierna in som en följd av protesterna i staden.

Och i Hamburg, München och flera andra tyska städer har privata fyrverkerier förbjudits av miljö- och säkerhetsskäl.

Från Skansens scen i Stockholm ringde skådespelerskan Lena Endre in det nya året och läste den klassiska dikten ”Nyårsklockan”. 

DN Text

Först ut i världen med att träda in i nästa decennium var de små önationerna Samoa och Kiribati mitt ute i södra Stilla havet. Vid klockan 11 svensk tid ringde man in det nya året och i huvudstaden Apia i Samoa sköts nyårsraketer.

Efter Samoa var det dags för Nya Zeeland som firade in det nya året klockan 12 svensk tid.

Två timmar senare hade turen gått till Sydney i Australien. Över 100.000 fyrverkeripjäser fördelat på tre fyrverkeriuppvisningar firade in 2020, trots att många krävt att fyrverkerierna skulle ställas som en följd av de svåra bränderna.

Besökare bränner rökelse och ber vid Sensojtemplet i Tokyo som en del av nyårsfirandet i Japan. Foto: Jae C. Hong/AP

I Japan samlades människor i tempel och tände rökelse och bad böner för det nya året, som även innefattar sommar-OS i Tokyo, skriver The Guardian. En timme senare firade Hongkong nyår, men fyrverkerierna vid Victoria Harbour hade ställts in som en följd av protesterna i staden.

I Nordkoreas huvudstad Pyongyang samlades människor för att lyssna på en konsert och en strikt koreograferad dansuppvisning ackompanjerad av fyrverkerier. I grannlandet i söder flockades sydkoreaner för traditionella klockringningsceremonier som markerar starten på det nya året.

Från Skansens scen i Stockholm ringde skådespelerskan Lena in det nya året och läste den klassiska dikten ”Nyårsklockan”.

– Det är en fantastiskt ärofylld uppgift. När jag fick frågan tänkte jag ”herregud, har jag blivit så gammal att jag ska få läsa ‘Nyårsklockan’?”. Sedan insåg jag att ”ja, det har jag ju”, sa Lena Endre i en tidigare intervju med DN.

I Paris brukar 250.000–300.000 människor samlas på Champs Élysées för att fira in det nya året, men transportstrejken som pågått i drygt tre veckor kan göra att betydligt färre ger sig ut. Vid midnatt i London blev det som vanligt fyrverkerier på Themsen och även klockringning från Big Ben, som varit tyst en längre tid till följd av renovering.

I Berlin samlades som vanligt hundratusentals människor samlats vid Brandenburger Tor. På scenen uppträdde bland annat svenska Mando Diao och staden bjöd på fyrverkeriet. 

I New York fylldes gatorna traditionsenligt kring Times Square. Tusentals poliser har beordrats ut tillsammans med specialstyrkor för att garantera säkerheten och för första gången ska drönare övervaka festligheterna, skriver The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt