Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-08 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-forvandlades-sjukskoterskan-niels-hogel-till-massmordare/

Här på sjukhuset i Delmenhorst börjar i december 2002 en ny medarbetare. Niels Högel ska vid det här laget ha dödat minst ett trettio­tal patienter. Men det vet inte hans nya chefer.
VÄRLDEN

Så förvandlades sjuksköterskan Niels Högel till massmördare

Han var uttråkad och ville imponera på kollegorna.

Så förklarar sjuksköterskan Niels Högel varför han dödat fler än hundra av sina patienter.

DN:s korrespondent Lina Lund berättar historien om mannen som misstänks vara Tysklands värsta seriemördare i modern tid.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Niels Högel under rättegången i en festlokal i Oldenburg, tillsammans med sina advokater Ulrike Baumann och Kirsten Hüfken.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 14 Som 22-åring börjar Niels Högel arbeta på hjärtklinikens intensiv­avdelning. Han får snabbt hjältestatus och blir kallad ”briljant”.
Foto: Alamy
Bild 3 av 14 Niels Högel under rättegången. Han står åtalad för 100 mord.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 14 Anhöriga lämnar in sina nära och kära till sjukhuset i Oldenburg för att de ska få vård och bli friska. Påfallande många kommer ut i kistor.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 14 Niels Högel säger i dag att han ångrar sig:  ”Varje enskilt fall gör otroligt ont.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 14 Kollegorna på kliniken i Delmenhorst fattar misstankar mot den märklige sjuksköterskan. Ändå får han hållas.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 14 På kyrkogården i Warfleth ligger gravarna i prydliga rader. Här och på hundratalet andra kyrko­gårdar öppnades gravar för att obducera Niels Högels tidigare patienter.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 14 Niels Högel har tigit sig igenom merparten av rättegången mot honom.
Foto: Ingo Wagner
Bild 9 av 14 Tack vare Kathrin Lohmanns kamp för att få reda på sanningen om varför hennes mamma dog kunde härvan kring Niels Högel nystas upp.
Foto: Alamy
Bild 10 av 14 På en kyrkogård i Oldenburg vilar några av de som fallit offer för Niels Högel.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 11 av 14 Rättegången hålls i en stor festlokal i ­Oldenburg. Mordoffrens anhöriga är så många att platserna i domstolen inte räcker till.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 12 av 14 ”Han stoppades inte eftersom sjukhuset fruktade image-skador. De ansåg att ett dåligt rykte är värre än något annat,” säger Karl Beine, professor i psykiatri.
Bild 13 av 14 Rättegången mot Niels Högel är en av de mest omfattande i Tysklands moderna historia. Dom väntas senare i år.
Foto: Hauke-Christian Dittrich
Bild 14 av 14 I bänkraderna trängs anhöriga och vanliga Oldenburgbor som vill få en skymt av Tysklands förmodat värsta seriemördare i modern tid.
Foto: Eva Tedesjö