Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-gar-det-till-nar-sverige-valjer-kvotflyktingar-utomlands/

2 min 39 sek. När Sverige stramar åt på hemmaplan ska fler hämtas utomlands. DN följde med och träffade kandidater.
VÄRLDEN

Så går det till när Sverige väljer kvotflyktingar utomlands

NAIROBI. 26-årige Peters pojkvän mördades av en böghatande mobb. 29-åriga Amina bär ansiktsslöjan niqab för att freda sig mot aggressiva män. Snart hoppas de få flyga från Nairobis slum till Sverige.

Samtidigt som Sverige stramar åt flyktingpolitiken på hemmaplan ökar antalet kvotflyktingar som hämtas utomlands, via FN. En humanitär insats – men forskning visar att kvotflyktingar har svårare att få jobb än andra flyktingar.

DN:s Niklas Orrenius och Lotta Härdelin var med i rummet när svenska tjänstemän träffade Peter, Amina och andra hoppfulla kandidater.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 17 Peter Mayenga i väntrummet på UNHCR:s kontor i Nairobi. På magen ligger en fotobok med bilder från Sverige.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 17 Peter Mayenga diskar i ett teskjul i ett slumområde i Nairobi. För fem timmars arbete får han motsvarande 40 kronor. På kvällarna säljer han korv och ägg.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 17 Peter bor i ett skjul bestående av ett fönsterlöst rum. Det finns en madrass och ett tvättstreck att torka kläder på. Golvet är trampad lera och väggarna är inredda med filtar mot kylan. Mappen med viktiga dokument har han gömt under madrassen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 17 Peter Mayenga i gryningen i sitt hemkvarter, ett slumområde i Nairobi.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 17 Här, på UNHCR:s kontor i Nairobi, intervjuar svenska hitresta tjänstemän från Migrationsverket under ett par decemberveckor drygt hundra av de 5.000 kvotflyktingar som Sverige tar emot årligen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 17 29-åriga Amina tar av sig sin niqab när hon kommer till UNHCR:s kontor. Hon behöver bara bära den i Nairobis somaliska stadsdelar, tycker hon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 17 Amina i sin röda sjal fäller ner sin niqab över ansiktet när hon går ut i sina hemkvarter i stadsdelen Eastleigh. Hon vill helst inte bli igenkänd där.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 17 Nairobistadsdelen Eastleigh kallas ”Little Mogadishu”. Här bor Amina Haji Abdullahi och många andra somalier som flytt från al-Shabaabs terror i hemlandet.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 17 Stina Lindmark och Katrin Nyman från Migrationsverket går till jobbet. Under två veckor intervjuar de kotflyktingskandidater på UNHCR:s kontor i Nairobi.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 17 Amina Haji Abdullahi tillsammans med en somalisk väninna – en ensamstående sexbarnsmor som häromåret hade chans att få en kvotflyktingplats till USA. Men sedan USA:s president Donald Trump kraftigt skurit ner kvotflyktingsmottagandet har väninnans chanser minskat till nära noll.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 17 ”I början kändes inte som att jag kunde andas, slöjan var i vägen. Men man får vara mer i fred om man bär den. Både från somalier och från kenyanska polisen”, säger 29-åriga Amina Haji Abdullahi.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 17 Svenske delegationsledaren Mikael Zaar (till vänster i bild) inleder morgonmötet med sina medarbetare från Migrationsverket på UNHCR:s kontor i Nairobi.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 17 På UNHCR:s kontor i Nairobi intervjuas flyktingar av svenska Migrationsverket. Tecknade affischer uppmanar de intervjuade att berätta sanningen.
Foto: DN
Bild 14 av 17 Sopor fyller gränderna i Peter Mayengas hemkvarter i Nairobi. Han längtar efter ett renare, bättre liv i Sverige, om bara Migrationsverket accepterar honom som kvotflykting.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 15 av 17 Migrationsverkets delegation i Nairobi spänner upp ett skynke som ska vara fond för passfotograferingen. I mars ska de som tagits ut som kvotflyktingar resa till Sverige, och då måste alla dokument vara i ordning.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 16 av 17 Mikael Zaar, Migrationsverkets delegationsledare på plats, tycker det är synd att Migrationsverket skrotat det så kallade Sverigeprogrammet.
Foto: Lotta Härdelin, Lotta Härdelin
Bild 17 av 17 ”Den är så vacker. Kan man gå på den?” Peter Mayenga drömmer om att en dag få promenera på Öresundsbron.
Foto: Lotta Härdelin