Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-gick-det-med-drommen-om-europa/

Nazanin Zahra och Motahere Nazari gungar i Olivlunden utanför Moria.
Nazanin Zahra och Motahere Nazari gungar i Olivlunden utanför Moria. Foto: Alexander Mahmoud
VÄRLDEN

Så gick det med drömmen om Europa

Innan Zainab Nazari kliver i båten ringer hon sina föräldrar och ber om förlåtelse för att hon riskerar sitt och barnens liv.

När de kommer i land på den grekiska ön Lesbos är de en del av en krympande skara: Antalet flyktingar som kom till EU över Medelhavet var 89 procent färre 2018 jämfört med 2015.

DN:s Alexandra Urisman Otto och Alexander Mahmoud har följt vardagen för Zainabs familj i flyktinglägret Moria med frågan: Vad hände med drömmen om Europa?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 En av dagens få aktiviteter för Zainab Nazari: att gå in i lägret och köa för mat.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 14 När släktingar hotade att kidnappa den äldsta dottern, flydde familjen, berättar Zainab Nazari. Här tillsammans med en annan av döttrarna – Motahere.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 14 Moria är formellt sett ett inget flyktingläger, utan ett mottagningscenter. Här ska människor tas omhand vid ankomsten och sedan slussas vidare. Många har varit här i flera år.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 14 Det bor tre familjer i samma tält som Zainab Nazaris familj, deras del avgränsas av grå filtar som hänger ner från taket. Här har klockan blivit tio på kvällen; dags för nattning av barnen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 14 Barnen Mohammad Taha och Motahere leker tillsammans med pappa Mohammad Ali, Zainab Nazaris man.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 14 Sorlet från männens matkö liknar det från stora läktare under en fotbollsmatch.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 14 Kvinnornas matkö inne i lägret är lugnare – och går snabbare än mannens. Inne i tältet väntar de på sin tur.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 14 I juli 2018 beskrev Läkare utan gränser läget i Moria som kaotiskt. De människor vi talar med – både inne i Moria och i tältlägret utanför – berättar om slagsmål, sjukdom, rädsla och oro.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 14 ”När vi kom hit för tre månader sedan huttrade vi i sovsäckarna på natten”, minns Zainab Nazari. Inne i huvudlägret Moria bor de flesta i delade containrar – men i den så kallade ”Olivlunden” precis utanför – finns bara tält.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 14 Några hundra meter från huvudingången till Moria har en dansk välgörenhetsorganisation öppnat ett barn- och kvinnocenter. Några timmar om dagen får barnen leka tillsammans – för kvinnorna finns en lokal för lugn och umgänge.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 14 Ragad är en månad gammal. Hon föddes på Lesbos, kort efter att familjen kommit dit, via Turkiet – från Syrien. ”Det spelar ingen roll vilket land vi kommer till, bara det är fred”, säger pappa Sadam Mohammad.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 14 ”Min äldsta dotter drömmer om att bli atomfysiker. Min son vill bli pilot, min andra dotter vill bli läkare. Jag försöker mitt bästa för att deras drömmar ska gå i uppfyllelse”, säger Zainab Nazari.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 14 Zainab Nazari längtar till Aten, vill bort från Lesbos. Samtidigt säger hjälparbetare på plats i den grekiska huvudstaden att situationen för flyktingar där är mycket svår.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 14 av 14 Zainab Nazari ger dottern Motahere en kram i ”Olivlunden”, strax utanför huvudlägret Moria.
Foto: Alexander Mahmoud