Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Så har Donald Trump förändrat USA på ett halvår

Foto: Alex Brandon

○ Efter ett halvår som president har Donald Trump misslyckats med att hålla många viktiga vallöften. Men han har lyckats förändra den politiska kulturen i USA.

○ Experter på auktoritära regimer ser oroväckande tendenser på ett USA som rör sig bort från demokratins grundvärden och rättsstatens principer.

○ DN:s Martin Gelin tecknar bilden av ett land i stark förändring.

Nyligen besökte Ben Jacobs, en reporter från den brittiska tidningen The Guardian, delstaten Montana för en intervju med Greg Gianforte, en republikansk kandidat till kongressen.

Likt många andra amerikanska politiker har Gianforte förfinat konsten att inte svara på besvärliga frågor. Men den här dagen tog han till en ny, överraskande taktik.

Läs mer: Motgång i HD för Trump om inresor

I stället för att undvika att besvara Jacobs frågor kastade han sig över journalisten och brottade ner honom på marken. Jacobs fick glasögonen sönderslagna och skadade armbågen. Gianforte dömdes för misshandel. Han blev ändå invald i kongressen.

Reaktionerna efteråt säger något väsentligt om Donald Trumps USA. I konservativa medier tog man inte ställning för journalisten som misshandlats, utan för Gianfortes rätt att misshandla.

När Ben Jacobs stämde Gianforte för misshandel skrev en medarbetare vid Daily Caller, en konservativ nyhetssajt: ”Vad är det för tönt som stämmer någon för sönderslagna glasögon?”

Populära konservativa radiopratare som Laura Ingraham och Rush Limbaugh skämtade om Jacobs som en nörd som blivit mobbad i skolmatsalen under lunchpausen.

•••

Efter ett halvår med Donald Trump i Vita huset verkar stora delar av den amerikanska högern ha accepterat presidentens världsbild. Där är en misshandlad journalist inte något oroväckande, utan mest ännu ett kul tillfälle att förödmjuka känsliga liberaler.

Strax efter att Ben Jacobs misshandlades i Montana påminde Donald Trump själv om sin syn på pressfrihet. Efter att CNN publicerat en missvisande artikel om presidentens ryska kontakter delade han med sig av en länk till en manipulerad video på Twitter, där det såg ut som att Trump brutalt brottade ner en person vars huvud hade ersatts med CNN:s logotyp.

Foto: Paul HennessyPresident Trump har kallat amerikanska nyhetsmedier ”folkets fiende” och efter ett halvår med Trump i Vita huset verkar stora delar av den amerikanska högern ha accepterat presidentens världsbild. Foto: Paul Hennessy

Samma månad gick Vita huset ut med ett kontroversiellt besked om att förbjuda filmkameror och inspelningsutrustning i Vita husets pressrum. Innan dess hade Trump kallat amerikanska nyhetsmedier ”folkets fiende”. I ett samtal med den tidigare FBI-chefen James Comey krävde han även att FBI börjar fängsla besvärliga journalister, som avskräckande exempel.

– I ord och handling tycks Trump följa regelboken för auktoritära ledare. Hans attacker på nyhetsmedier har som mål att förstöra trovärdigheten för de som avslöjar hans osanningar. Han har brutit mot demokratins normer på alldeles för många sätt för att det ska gå att räkna upp dem, säger Ruth Ben-Ghiat, historiker på New York University och expert på auktoritära regimer.

•••

Donald Trump har nu varit president i sex månader. Varje dag kommer en ny våg av häpnadsväckande nyheter från Washington.

Skandaler och avslöjanden som under normala omständigheter skulle ha dominerat den nationella debatten i flera månader sköljs snabbt bort, då de oftast överträffas av något ännu mer osannolikt redan samma eftermiddag.

När det gäller konkret lagstiftning har varken Trump eller republikanerna i kongressen åstadkommit särskilt mycket under det halvår som gått. Det senaste haveriet med sjukvårdsreformen är ett av många misslyckanden.

Men om vi tar en paus från det hysteriska flödet av dagliga nyheter och försöker se ett större skifte i USA under Trumps första halvår som president framträder bilden av ett förändrat land, enligt en rad forskare och politiska experter som DN talat med.

På sex månader har demokratins grundprinciper börjat hotas i USA. Donald Trumps utspel mot nyhetsmedier och i förlängningen mot pressfriheten i USA är inga isolerade fall av småsinthet. De bör snarare förstås som de mest uppenbara exemplen på presidentens auktoritära vision, menar flera av experterna.

– Trump är inte fascist, för han strävar inte efter en enpartistat. Men hans taktik påminner om en lång rad auktoritära ledare, från Mussolini till Khaddafi, Erdogan och Putin, säger Ruth Ben-Ghiat.

Foto: Pablo Martinez Monsivais APDonald Trump visar upp den presidentorder som han precis har skrivit under om att byggandet av en mur längs med den mexikanska gränsen ska inledas. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Enligt historikern Timothy Snyder på Yale University, som nyligen gav ut boken ”On tyranny”, är det tre saker som är särskilt oroväckande med Trumps beteende.

Dels har han ifrågasatt USA:s författning, genom att utmana rättsväsendet och hota journalister och nyhetsmedier. Dels har han försökt förhindra en pågående undersökning om kontakterna med Ryssland. Dessutom har han förändrat landets politiska debatt, genom att utmåla invandrare och i synnerhet muslimer som fiender.

Snyder nämner exempelvis att Trump skapat en ny statlig myndighet för ”brottsoffer till brott som utförs av invandrare”, victims of immigration crime engagement. Initiativet kom sannolikt från Trumps chefsrådgivare Steve Bannon, som under sin tid som chef för den högerextrema sajten Breitbart skapade en ny avdelning som kallades ”svart brottslighet”.

Mest kritik får Trump för beslutet att avskeda FBI-chefen James Comey.

– Det är en av de handlingar som sticker ut som mest auktoritära. Trump har gjort upprepade försök att förstöra trovärdigheten för USA:s underrättelsetjänster. Han krävde först absolut lojalitet från Comey, försökte sedan övertyga honom om att avsluta undersökningen om Ryssland och valde till slut att sparka honom, säger Christopher Federico, en statsvetare som forskar i auktoritär politik.

•••

Sedan Donald Trump blev president har amerikanska nyhetsmedier som New York Times och Slate försökt kartlägga auktoritära tendenser i Trumps administration, men även i det amerikanska samhället överlag. Redan finns hundratals exempel.

Amy Siskind, en liberal aktivist, har sammanställt en lista på Trumps brott mot demokratiska normer. Den innehåller nu mer än 2.000 punkter.

Utöver attackerna på underrättelsetjänster, nyhetsmedier och rättsväsende, har presidenten i dussintals fall agerat på ett sätt som experter betraktar som auktoritärt.

Inte minst har han själv entusiastiskt hyllat andra auktoritära ledare som ignorerar demokratiska principer. Från Vladimir Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orbán till Filippinernas president Rodrigo Duterte – en man som har skrutit om att han personligen har mördat personer som är misstänkta för droghandel.

– Jag vill gratulera dig för ditt otroliga jobb med drogproblemet, sa Trump till Duterte.

•••

De som oroar sig över den amerikanska demokratins överlevnad lägger även stor vikt vid Trumpadministrationens attacker mot rösträtten. Nyligen utsåg han Kansasrepublikanen Kris Kobach till att leda ett kontroversiellt initiativ att förändra USA:s röstregler.

Initiativet har mötts av högljudda protester från 41 delstater, som vägrar delta och som kritiserar Kobach för att försöka underminera den amerikanska demokratin.

Över hela USA har republikaner genomfört 99 nya restriktioner av rösträtten i 31 delstater sedan Trump blev president. Initiativen har ackompanjerats av uppenbara lögner om röstsystemet från Vita huset.

Under vintern spred presidenten bland annat påståendet att tre miljoner papperslösa invandrare röstade på Hillary Clinton i presidentvalet.

•••

Men framför allt har den politiska kulturen i USA förändrats radikalt på kort tid. Antalet hatbrott har ökat kraftigt det senaste året. Omedelbart efter Donald Trumps valseger ägde mer än 900 hatbrott rum i USA, enligt Southern poverty law center, som kartlägger extremism. Antalet vit makt-grupper i USA befinner sig nu på historiskt höga nivåer, enligt organisationen.

Under det första halvåret 2017 har hatbrotten mot muslimer ökat med 91 procent, enligt Council on American-Islamic relations. Även antalet antisemitiska hatbrott har ökat med 86 procent jämfört med samma period föregående år, enligt Anti-defamation league. I liberala storstäder som New York och Washington DC har antalet rasistiska hatbrott ökat med 20–25 procent jämfört med förra året.

Mer än 50 skolor i USA har rapporterat händelser där vita skolbarn citerat Donald Trumps fraser och uttryck i rasistiska attacker på elever som inte är vita.

Trumps agenda tycks även ha skapat ringar på vattnet. I konservativa delstater runt om i landet verkar republikanska lokalpolitiker imitera presidenten.

14 delstater som styrs av republikaner försöker genomföra så kallade ”blue lives matter”-lagar, som utger sig för att skydda poliser, men i praktiken ofta innebär att man fråntar polisen ansvaret för våld eller dödsfall i tjänsten.

Foto: Mladen Antonov AFPEn rysk souvenirbutik säljer en bild med Donald Trump och Vladimir Putin. Trump har hyllat Putins ledarskap, samtidigt som han har försökt hindra en pågående undersökning av kontakterna med Ryssland. Foto: Mladen Antonov/AFP

Louisiana har genomfört en lag som innebär att man kan dömas för ett hatbrott, med tio års fängelse som följd, om man försöker göra motstånd när en polis anhåller dig. I april gick människorättsorganisationen ACLU ut med en officiell varning till etniska minoriteter för att besöka delstaten Texas, eftersom deras mänskliga rättigheter kan hotas där.

I 18 konservativa delstater har republikanerna försökt genomföra nya lagar som kraftigt inskränker rätten att demonstrera och protestera. Flera republikanska delstatsregeringar har även spridit antisemitiska konspirationsteorier om att liberala demonstrationer mot Trump finansieras av finansmannen George Soros.

Douglas McAdam, sociolog på Stanford university, jämför lagförslagen med sydstaternas konservativa regeringar som på 1960-talet försökte stoppa medborgarrättsrörelsen genom att förbjuda protester.

Vi befinner oss i början på en växande kultur av hotfullhet, som är typisk för auktoritära regimer.

Det här illustrerar att det inte bara är Trump som lockas av auktoritära idéer, utan det republikanska partiet på nationell nivå. Enligt statsvetaren Christopher Federico bör det ses som kulmen på en längre utveckling i det republikanska partiet, där man gradvis omfamnat allt mer auktoritära idéer under de senaste decennierna.

Läs mer: Så tog Trump över Republikanerna

– Min forskning visar tydligt att republikanska väljare har blivit mer auktoritära i sin psykologi under de senaste decennierna. De prioriterar lydnad och konformitet mer. Det är en tendens som hänger ihop med mindre tolerans gentemot mångfald, etniska minoriteter och kulturella förändringar, säger Federico.

Republikanska kärnväljare tycks onekligen ha omfamnat Trumps auktoritära riktning. 41 procent av republikanerna säger nu att ”rätten att kritisera regeringen har gått för långt”. 80 procent av Trumpväljarna säger att demonstranter som misshandlas på politiska evenemang förtjänar det, enligt The Economist.

Enligt Ruth Ben-Ghiat speglar detta en växande törst efter våldsamma tag mot den liberala oppositionen bland Trumps kärnväljare.

Hon nämner exempelvis vapenlobbyisterna National rifle associations, NRA:s, senaste reklamfilmer, som använder militant retorik för att utmåla liberala och progressiva aktivister som ett akut hot mot USA:s nationella säkerhet.

Budskapet antyder att det behövs våld för att bekämpa motståndsrörelsen mot Trump. I reklamfilmen följs dramatiska bilder på demonstranter som protesterar mot Trump av att Dana Loesch, en populär konservativ debattör och NRA-medlem, säger: ”Det enda som kan stoppa dem är en knuten näve, av sanning.”

– Vi befinner oss i början på en växande kultur av hotfullhet, som är typisk för auktoritära regimer. Republikanernas djupa band till NRA samspelar perfekt med Trumps aggressiva beteende. Den stridslystnad gentemot vänstern som NRA visar i sina senaste videor tyder på att den amerikanska högern nu anser sig ha ett mandat från presidenten att agera aggressivt mot liberaler, säger Ruth Ben-Ghiat.

Fakta.

Foto:

20 januari

Donald Trump svärs in som president i Washington DC. Under ceremonin håller han ett tal där han beskriver ett land i kris och kritiserar kongressen.

23 januari

Lämnar besked att USA drar sig ur förhandlingarna om TPP, Trans-pacific partnership, frihandelsavtalet med asiatiska länder.

27 januari

Inför ett inreseförbud mot sju länder med till största delen muslimsk befolkning. Förbudet stoppas av federala domstolar, men återinförs delvis av Högsta domstolen senare.

Foto: Evan Vucci

13 februari

Trump avskedar sin säkerhetspolitiska rådgivare Michael Flynn, sedan det avslöjats att han ljugit om kontakter med den ryska regeringen.

17 februari

Trump kallar amerikanska nyhetsmedier ”folkets fiende”. Presschefen Sean Spicer beskyller Vita Husets presskår för att rapportera ”fejkade nyheter”.

28 mars

Trump upphäver en rad regleringar som var ämnade att stoppa miljöförstöring. Upphäver även ett förbud mot att använda federal mark för kolutvinning.

Foto: AP

7 april

Efter en gasattack mot civila i Syrien ger Trump besked att USA kommer att genomföra en bombattack mot president al-Assads militär. 59 missiler avfyras.

Foto: AFP

10 april

Neil Gorsuch svärs in i Högsta domstolen, efter att ha nominerats av Donald Trump. Domstolen behåller sin konservativa majoritet.

4 maj

Representanthuset röstar igenom en sjukvårdsreform som ska ersätta Barack Obamas sjukvårdslag. Trump stödjer reformen, men den möter motstånd i senaten.

Foto: Andrew Harnik

9 maj

Avskedar FBI-chefen James Comey. Presidenten säger i en tv-intervju att orsaken var att FBI undersöker Trumps kontakter med Ryssland.

11 maj

Trump utser Kansasrepublikanen Kris Kobach att leda ett kontroversiellt initiativ att förändra USA:s röstregler. Möter högljudda protester från 41 delstater, som vägrar delta.

1 juni

Trump ger beskedet att USA drar sig ur Parisöverenskommelsen om klimatet. Motiverar det med att han bryr sig mer om folket i Pittsburgh än i Paris.

Foto:

9 juli

New York Times avslöjar att Trumps kampanjledning hade ett möte med den ryska juristen Natalja Veselnitskaja som har kopplingar till Kreml.

Fakta.

Donald Trump valdes i november 2016 till USA:s 45:e president efter seger över Demokraternas kandidat Hillary Clinton. Vid installationen den 20 januari i år var Trump 70 år och den äldste tillträdande presidenten någonsin.

Trump föddes 1946 i Queens, New York, som arvtagare till The Trump organization, fastighetsimperiet som grundades av hans farmor 1923.

Som fastighetsmagnat höll Trump hög profil och lanserade oblygt sitt namn som internationellt varumärke, bland annat genom den 58 våningar höga skyskrapan Trump tower i New York, där företagsgruppen också har sitt högkvarter. Han köpte och lät bygga spektakulära hotell, kasinon och golfbanor.

Han är en mycket förmögen man, även om förmögenheten stundtals har överdrivits, inte minst av honom själv. Enligt Forbes rankinglista för 2017 var Trump USA:s 201:e och världens 544:e rikaste person med en förmögenhet på 3,5 miljarder dollar.

Känd för en stor publik blev Trump genom dokusåpan ”The apprentice” på tv-kanalen NBC, och där hans favoritreplik var ”You’re fired!” – ”Du får sparken!”

Trump är gift med slovenska fotomodellen Melania Trump (född Knauss) i sitt tredje äktenskap. Han har fem barn och åtta barnbarn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.