Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-har-ryssland-satt-avtryck-pa-europas-politiska-scen/

VÄRLDEN

Så har Ryssland satt avtryck på Europas politiska scen

Bild 1 av 4 Béla Kovács. Foto: Esposito Roberto/Splash news
Bild 2 av 4 I den ungerska huvudstaden Budapest bildades det paneuropeiska högerextrema partiet AEMN. Foto: Mark Mervai/Rex
Bild 3 av 4 Béla Kovács vid en omröstning i EU-parlamentet i december 2014.
Foto: Thierry Monasse Polaris
Bild 4 av 4 Alexander Dugin. Rysk statsvetare och ultranationalist, brukar kallas alternativhögerns främste ideolog. Dugin propagerar för en antivästlig Euroasiatisk union. Rådgivare till Vladimir Putin.
Foto: PAUL HANSEN / DN / TT

Falska nyheter, agenter och dold finansiering. Det är en välregisserad teater som pågår i världspolitiken. Syftet är att påverka opinionen utan att lämna spår. Aktionerna kopplas till Kreml och har lett till höjd beredskap inför det franska presidentvalet.

Men hur går det till? Och är det bara Ryssland som jobbar så?

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg har nystat i fallet med en spionmisstänkt EU-politiker och grävt djupt i propagandatrickens historia. Det här är hennes berättelse.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.