Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Så här ser den förfärliga verkligheten ut

Det är omöjligt att värja sig mot bilderna ovan. Den lilla flickan skadades och hela hennes familj utplånades i en regeringsattack mot den syriska byn al-Rami.

För oss är det oerhört. I Syrien är det vardag sedan mer än ett år då upproret mot al-Assads diktatur startade. FN står handfallet.

Man kan föreställa sig hur obegripligt det blir för de drabbade syrierna som såg omvärlden jubla över den arabiska våren och ingripa militärt mot Khaddafi i Libyen. Hur många till måste dö? Hur mycket lidande krävs för att världen ska ta sitt ansvar i Syrien?

De bilder av fotojournalisten Niklas Meltio som DN publicerar i dag är brutala. Vanligtvis är vi försiktiga med att visa bilder på döda och skadade. Men ibland är det fel att försöka komma runt den förfärliga verkligheten. Så här ser den ut. Det är smärta, blod, lemlästade kroppar, död och ofattbart mycket sorg.

Att arbeta som journalist i Syrien i dag är förenat med akut livsfara. Därför finns inte svenska medier på plats där situationen är som värst. DN skickar inte dit vare sig våra egna anställda eller frilansmedarbetare.

Niklas Meltio har följt rebellerna på eget initiativ och erbjudit oss bilderna när han lämnat landet. Han har tagit enorma risker. Om ingen gjorde det skulle vi inte veta vad som händer i Syrien.

Därför publicerar vi hans fotoreportage.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.