Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-har-stodet-for-riksratt-vuxit-fram-bland-demokraterna/

Världen

Så har stödet för riksrätt vuxit fram bland Demokraterna

01:37. Vad är egentligen riksrätt? DN förklarar.

Det var efter Rysslandsutredaren Robert Muellers rapport som stödet för en riksrättsprocess började växa bland kongressens demokrater, visar Washington Posts genomgång. På tisdagen uttryckte även två av Trumps utmanare inom hans eget parti sitt stöd för att utreda en process.

Redan när Trump valdes väcktes tanken på att han skulle kunna ställas inför riksrätt. Historieprofessorn Allan Lichtman skrev en uppmärksammad bok som gick igenom möjligheterna.

Historikern: Därför är ett riksrättsåtal troligt för Trump 

Det stod dock tidigt också klart att vägen dit inte skulle vara den lättaste, eftersom processen i grunden är politiskt driven och Demokraterna varken före eller efter mellanårsvalet 2018 haft tillräckligt många mandat i kongressen för att få igenom riksrätt på egen hand.

Därför var antalet demokratiska ledamöter som uttryckligen stödde att riksrätt skulle utredas från början mycket litet.

Demokraten Rashida Tlaib ansluter sig till en demonstration för riksrätt utanför kongressen i Washington. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Före den så kallade Muellerrapporten om eventuell rysk påverkan på Trumpkampanjen 2016 handlade det om ett dussin. Men när rapporten publicerats den 18 april i år började det hända saker, visar en genomgång Washington Post gjort. I slutet av maj var antalet 43.

Efter den särskilda utredaren Robert Muellers offentliga uttalande om rapporten den 29 maj steg antalet ytterligare, och efter Muellers vittnesmål inför representanthuset den 24 juli anslöt sig mer än 40. Det sammanlagda antal som stod bakom en riksrättsutredning passerade då 100.

Den 24 juli var också dagen innan Trump talade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – det samtal som ledde till det visselblåsarlarm inom underrättelsetjänsten som nu till slut fått Demokraternas ledare i kongressen Nancy Pelosi att dra i gång en utredning om möjlig riksrättsprocess.

På tisdagskvällen var antalet 198. Flera av dem som senast anslutit sig har bakgrund inom säkerhetstjänsten.

Den trängsta flaskhalsen för en riksrättsprocess är att få tillräckligt många republikaner att komma fram till att Trump är mer av en belastning än av en tillgång. Officiellt finns ingen rörelse åt det hållet. Det republikanska partiet ger honom sitt fulla stöd.

Men två av de tre politiker som utmanar Trump som Republikanernas kandidat i nästa års presidentval, Bill Weld och Joe Walsh, ställde sig på tisdagen bakom Demokraternas initiativ att utreda riksrättsfrågan.

Trumps misstänkta påtryckningar på den ukrainska presidenten är ”någon form av kombination av förräderi, bestickning och andra större och mindre brott”, sade Bill Weld under en debatt och syftade på den amerikanska konstitutionens formuleringar om grunderna för riksrätt.

– Det enda som står absolut klart är att det är räcker som grund för att ta bort honom från ämbetet.

Weld är tidigare guvernör i Massachusetts.

Joe Walsh menade i samma debatt att Donald Trump ”är olämplig”.

– USA:s president förtjänar att ställas inför riksrätt snart, sade Walsh, som är konservativ programvärd i radio och tidigare kongressledamot för Illinois.

Den tredje utmanaren är Mark Sanford, tidigare kongressledamot och guvernör i South Carolina.

Trump har avfärdat sina utmanare som ”ett skämt” och ”skrattretande”.