Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-har-vita-huset-trappat-upp-smittskyddet-kring-trump/

Världen

Så har Vita huset trappat upp smittskyddet kring Trump

President Donald Trump, här tillsammans med sin dotter Ivanka Trump.
President Donald Trump, här tillsammans med sin dotter Ivanka Trump. Foto: Mandel Ngan/AFP

Sedan coronautbrottet startade har Vita huset trappat upp åtgärderna rejält för att skydda Trump mot smitta. Medarbetare testas regelbundet, toaletter desinficeras och lokaler inspekteras.

Presidenten uppges vara orolig för hur det skulle påverka hans återvalskampanj om han blir sjuk.

I veckan testade åtta personer i Trumps återvalskampanj positivt för coronaviruset. Därefter har alla som deltog i valkonventet i Tulsa förra helgen satts i karantän, uppger CNN

Enligt tv-kanalens uppgifter har även en tredje medarbetare i Vita huset, som nyligen befann sig i presidentens närhet, visat sig vara smittad. 

Sedan utbrottet startade har åtgärderna för att skydda Trump mot coronaviruset trappats upp rejält, rapporterar CNN

Enligt medarbetare är det nödvändigt för att presidenten ska kunna fortsätta att leda landet genom pandemin. Men enligt personer med insyn insisterar även Trump själv på kraftigare försiktighetsåtgärder. Han ska ha blivit allt mer medveten om hur ett insjuknande skulle kunna påverka folkets syn på honom liksom hans möjligheter att beordra hur pandemin ska hanteras. 

I början av utbrottet såg medarbetarna till att ha mer handsprit i närheten, därefter har åtgärderna utvecklats till en hel säkerhetsapparat med testförfaranden som kräver tiotals medarbetare.

Sedan flera månader tillbaka testas alla som kommer i närheten av presidenten för covid-19. När Trump i veckan tog emot Polens president Andrzej Duda – det första utländska besöket i Vita huset på flera månader – testades hela delegationen för smitta, inklusive de amerikanska tjänstemännen som närvarade vid mötet.  

Trump tar emot Polens president Andrzej Duda i Ovala rummet i Vita huset.
Trump tar emot Polens president Andrzej Duda i Ovala rummet i Vita huset. Foto: Erin Schaff/TT

Innan presidenten besöker olika platser inspekteras de av säkerhets- och sjukvårdspersonal som identifierar möjliga smittvägar, uppger personer med insyn. Toaletter rengörs och desinficeras innan ankomst. Hans medarbetare har även noga koll på vilka som väntas komma i närheten av presidenten för att försäkra sig om att de testas för covid-19.

I maj blev Trump upprörd sedan det visat sig att en av personerna som hanterar hans mat och dryck hade blivit sjuk. Presidenten undrade hur det var möjligt att någon som befann sig så nära honom kunde bli smittad. De efterföljande dagarna verkade Trump vara försiktig kring människor han inte kände så väl, uppger personer med insyn i händelsen. 

Trots att säkerhetsåtgärderna trappats upp vägrar presidenten fortfarande att använda munskydd på allmänna platser samtidigt som han propagerar för stora valkonvent där viruset riskerar att spridas. 

Läs mer: 

Danmark gör helomvändning – stänger gränsen för svenskar igen

EU väntas säga nej till amerikanska turister

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt