Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Så hjälper du Pakistan bäst

Så hjälper du Pakistan bäst. Den svenska organisationen Charity Ratings listar nio hjälporganisationer, alla med så kallat 90-konto, som redan finns på plats och som har möjlighet att hjälpa de miljoner av pakistanier, som drabbats av översvämningskatastrofen. Men också flera andra organisationer finns på plats i Pakistan.

Charity Ratings är en svensk organisation som har som mål att försöka värdera olika svenska och internationella hjälporganisationer, hur deras hjälparbete går till och vilken nytta givarna kan förvänta sig att deras gåvor gör. Organisationen publicerar regelbundet guider som listar hjälporganisationer i katastrofområden.

– Med tanke på de skandaler som varit på sista tiden kring hjälporganisationer hör många människor av sig till oss för att höra hur de kan hjälpa till bäst, var deras pengar kan göra mest nytta, säger Camilla Backström på Charity Ratings, till DN.se

Utifrån de hjälporganisationer som har 90-konto hos plusgirot, har Charity Raitings, ringt runt till samtliga hjälporganisationer som bedriver aktiv insamling till Pakistan, och frågat dem vad de gör, hur länge de varit verksamma i Pakistan och hur många översvämningsoffer de förväntar sig kunna hjälpa framöver. I sin guide publicerar Charity Ratings nio stycken hjälporganisationer, vilka nämns utan rangordning: Erikshjälpen, Läkare Utan Gränser, Läkarmissionen, Plan Sverige, PMU Interlife, Rädda Barnen, Röda korset, WaterAid och UNICEF.

– Vi kan i nuläget inte säga vilken organisation som ger mest hjälp per krona, men samtliga dessa organisationer bedriver redan arbete i Pakistan sedan länge och har egen personal där eller har ett nära samarbete med andra organisationer på plats, säger Camilla Backström.

Nedan följer en lista på de nio organisationerna, nuvarande verksamhet i området och uppgifter om 90-konto och sms-nummer dit givare kan sms:a in gåvosummor. Informationen nedan bygger uteslutet på hjälporganisationernas egen utsaga.

Erikshjälpen har ingen egen personal på plats i Pakistan men samarbetar med den engelska organisationen Tearfund. Insatserna fokuserar på att distribuera skydd, rent vatten och hygienpaket. Erikshjälpen och Tearfund ingår i samma kristna nätverk, EUCORD. Så stöder du Erikshjälpens arbete via 90 09 28-3. Märk din gåva: ”Översvämning Pakistan”, eller sms till nummer 729 30. Skriv KATASTROF, för att skänka 50 kronor.

Läkare utan gränser finns på plats med 100 internationella fältarbetare och 1.200 lokalanställda hjälparbetare. Organisationen fokuserar på sjukvård, rent vatten, sanitet samt utdelning av förnödenheter som presenningar, matlagningsutrustning och hygienartiklar. Stöd läkare utan gränsers via plusgiro 90 06 03-2. Märk din gåva: ”Akutinsatser”. Sms till nummer 72 990. Skriv LIV för att skänka 50 kronor.

Läkarmissionen finns på plats genom sina lokala partner Tearfund och SSEWA-Pak, och har lång erfarenhet av hjälpinsatser till Pakistan. Nuvarande akutinsatser fokuserar på mat, dricksvatten, hälsa och sanitet för de mest utsatta. Förnödenheter distribueras med lastbil om vägarna är framkomliga, annars med båt. Läkarmissionen avser bidra med 200.000 kronor till att börja med. Stöd Läkarmissionens arbete via plusgiro 90 00 21-7. Märk din gåva ”Pakistan”.

Plan Sverige arbetar med akut katastrofhjälp med fokus på barn och kvinnor, samt för att säkerställa barns säkert och trygghet och ger psykosocialt stöd till barn. Vidare delar organisationen ut mat, vatten och hygienprodukter och sätter upp tält och latriner. Plan har arbetat i Pakistan sedan 1997 och har verksamhet i Islamabad, Vehari och Chakwal. Stöd Plan Sveriges arbete via: plusgiro 90 07 31-1 eller Bg 900-7311 och märka inbetalningen med PAKISTAN.Sms till nummer 72 910. Skriv PAKISTAN för att skänka 50 kronor.

PMU Interlife står för Pingstmissionens utvecklingssamarbete och arbetar via sin lokala samarbetspartner ”Full gospel assemblies of Pakistan (FGA), för att distribuera till exempel hygienartiklar, husgeråd, myggnät med mera. Samarbetet mellan PMU Interlife och FGA har pågått under 40 år och har fokuserat på både utvecklingsarbete och katastrofinsatser. Stöd PMU:s arbete via plusgiro 90 00 50-6. Märk betalningen ”Översvämning Pakistan. Sms till nummer 72930 och skänk 50 kronor. Skriv PMU PAKISTAN.

Rädda Barnen  finns på plats med 400-500 personer och har barnen som första prioritet. Organisationen arbetar framför allt genom egna insatser i stället för lokala partner. Rädda Barnen har arbetat i Pakistan i över 30 år inom områdena Barns Skydd, System för Barns Rättigheter (medvetenhet kring och uppbyggnad av nationella system), Grundutbildning samt Child Rights Led Emergency Preparedness. Stöd Rädda Barnens arbete via: plusgiro 902003-3. Märk din gåva: ”Katastrof”. Sms till nummer 72950. Skriv KATASTROF för att skänka 50 kronor, eller 10KATASTROF för att skänka 10 kronor.

Röda Korset agerar på plats genom Pakistanska Röda Halvmånen, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen samt Internationella Rödakorskommittén, ICRC. Totalt beräknas mer än 1.000 anställda och tusentals frivilliga vara involverade i katastrofarbetet. Akutinsatserna fokuserar på att förse de drabbade med vatten, mat, akut hälsovård och tak över huvudet, samt göra det möjligt för människor att sköta sin hygien för att undvika sjukdomar. Stöd Röda korsets insamling via: plusgiro 900 800-4. Märk din gåva: ”Katastrofhjälpen”. Sms till nummer 72 900. Skriv AKUT för att skänka 50 kronor, AKUT 100 för att skänka 100 kronor, eller AKUT 200 för att skänka 200 kronor.

UNICEF arbetar på plats i Pakistan tillsammans med lokala partner och jobbar främst för att tillgodose behoven hos barn och mödrar. På kort sikt prioriteras tillgång till rent vatten, sanitet och vaccin, men även näring och skydd. I sin roll som klusterledare för vattenfrågor samordnar UNICEF insatserna kring vatten med andra organisationer. Man arbetar även med att ta hand om barn utan anhöriga för att förhindra att dessa barn blir utnyttjade. Efter det initiala akutarbetet prioriterar UNICEF också att barn ska ha möjlighet att komma tillbaka till skolan så fort som möjligt. UNICEF har arbetat i Pakistan sedan 1948. Stöd UNICEF:s arbete via: plusgiro 90 20 01-7. Märk din gåva: ”Pakistan”. Sms till nummer 729 00. Skriv LIV för att skänka 50 kronor.

WaterAid WaterAid Sverige är en dotterorganisation till WaterAid som har funnits i Storbritannien sedan 1981 och som har runt 500 miljoner i intäkter varje år. Sverigekontoret har funnits sedan 8 juni 2009 men har redan fått in bland annat 1 miljon från Postkodstiftelsen. Organisationen har 90-konto och jobbar mot en värld där var och en ska ha tillgång till rent vatten och sanitet.

Utanför dessa listade organisationer finns också flera andra svenska organisationer som på olika sätt är på plats i Pakistan, som listas enligt Fri, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd.

Lions samlar in pengar och hjälper Lions direkt i Pakistan. Bästa sättet är att sätta in pegnar på Stiftelsen Sveriges Lions Hjälpfond, märk din gåva "Pakistan", plusgiro 90 1948-0.

Sos-barnbyar skickar också olika slags hjälppaket direkt till drabbade översvämingsoffer. SMS:a SOSMAT till 72930 och skänk 150 kr eller sätt in pengar på plusgiro: 90 02 29-6

ActionAid, plusgiro (pg) 90 00 83-7 Märk inbet ”Katastroffond”

FN-förbundet, pg 90 00 79-5 ”Pakistan”

Frälsningsarmén, pg 90 04 80-5 ”Pakistan”

Hoppets Stjärna, pg 90 02 53-6 ”Pakistan”

Svenska kyrkan, pg 90 01 22-3 ”Pakistan”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.