Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-monterar-man-ned-en-demokrati/

03:21. Polen var för 30 år sedan symbolen för frihetslängtan i det kommunistiska östra Europa. Nu raseras viktiga byggstenar i landets demokrati.
Världen

Så monterar man ned en demokrati

Polen var för 30 år sedan symbolen för frihetslängtan i det kommunistiska östra Europa.

Nu raseras viktiga byggstenar i landets demokrati. Vad har hänt?

DN har mött människorna som känt förändringen in på bara huden: pride-arrangören som drabbats av hatfylld kampanj, journalisten som fått sparken, domaren som utsatts för klappjakt.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 7 Katarzyna Sztop-Rutkowska, sociolog i Bialystok, fruktade för sitt liv när marschen för jämlikhet attackerades av högerextremister och fotbollshuliganer.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 7 Marschen för jämlikhet i Bialystok den 20 juli angreps av fotbollshuliganer, och slutade i kaotiska scener.
Foto: STR/AP
Bild 3 av 7 Katarzyna Rosinska, ledare för organisationen Regnbågs-Bialystok, framför ett krigsmonument som har smyckats med orden ”Gud”, ”Ära” och ”Fosterland” - där våldsverkarna samlades för att angripa marschen den 20 juli.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 7 Mariusz Kowalewski sparkades från sitt arbete som journalist på polska public service-bolaget TVP - på direkt order av en minister i PIS-regeringen.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 5 av 7 Svartlistad. Mariusz Kowalewski har gått utan arbete i snart ett år, sedan han avskedades från det polska statskontrollerade tv-bolaget.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 7 Jaroslaw Kaczynski är partiledare för regeringspartiet PIS, som kopplat grepp om publice service och försvagat pressfriheten i Polen.
Foto: Czarek Sokolowski
Bild 7 av 7 Domaren Krystian Markiewicz i Katowice utsattes för en hatkampanj iscensatt av Polens vice justitieminister.
Foto: Nicklas Thegerström