Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Så planerade 32-åringen terrorattentaten

Vid den här gården i Åsta tillverkade Anders Behring Breivik den bomb som användes vid bombdådet i Oslo.
Vid den här gården i Åsta tillverkade Anders Behring Breivik den bomb som användes vid bombdådet i Oslo. Foto: Jo E. Brenden / Scanpix
Han tog anabola steroider för att bygga muskler inför terrorattackerna, distanserade sig från vännerna och trodde vid flera tillfällen att han var nära att upptäckas. Anders Behring Breiviks dagbok, som finns med i slutet av hans manifest, avslöjar de senaste nio årens planering inför dåden i Norge.

Fredagen den 22 juli skriver den 32-årige Breivik, som erkänt de båda terrorattentaten i Norge, i sin dagbok:

Jag tror att det här blir mitt sista inlägg. Det är nu fredagen den 22 juli, 12.51.”

Några timmar efteråt, klockan 15.26, smäller det i Oslo. Strax efter klockan 17 börjar Anders Behring Breivik utklädd till polis skjuta vilt omkring sig på det politiska ungdomslägret som AUF har på ön Utöya väster om Oslo. Totalt dödas över 90 personer vid de båda attackerna.

Det 1.500 sidor långa terrormanifestet Breivik skickat ut innehåller utöver hans islam- och vänsterfientliga åsikter samt beskrivningar över hur ett terrorattant bäst planeras även dagboksliknande anteckningar.

Dagboken, som sträcker sig ända från april 2002, vittnar om hur han noggrant planerade dåden. Anders Behring Breivik beskriver hur han sålde av tillhörigheter för att kunna finansiera terrordåden i inköp av bland annat bombtillhörigheter och hyra av den gård som han bodde vid de senaste månaderna.

Efter att ha bott i Oslo flyttade Breivik först hem till sin mamma för att spara pengar, men när det var dags att tillverka den stora bomb som användes vid regeringskvarteren i centrala Oslo flyttade han. Breivik hyrde innan verkställandet av sin plan en jordbruksfastighet i Åsta, Åmot Öst i Hedmark.

32-åringen beskriver i dagboken hur han i mitten av juni testbombade på en isolerad plats:

BOOM! Detonationen var framgångsrik!!! Jag körde snabbt därifrån för att undvika potentiell oönskad uppmärksamhet från folket i närheten.”

Vid ett tillfälle stannade en personbil till vid jordbruksfastigheten. En man i 50-60-årsåldern steg ut och tog foton. Han sade till Breivik att han var turist, men 32-åringen var övertygad om att han var en civilpolis. Breivik uttrycker också oro för att bli upptäckt när fastighetsägaren i juni sms:ar och säger att hon ska komma och hämta några saker:

Jag sitter i skiten! Hon ha ett stort förråd på baksidan av ladan och då behöver hon passera alla mina ANFO-påsar för att komma dit.”

Han lyckas avstyra det spontana besöket och hann därför plocka undan innan hon kom. Breivik skriver också att han tagit stora mängder anabola steroider inför terrordåden. Han tog även preparat för att bli mer uthållig. Samtidigt oroar han sig över sina levervärden, men konstaterar vid ett tillfälle:

Jag har mer eller mindre en perfekt kropp just nu och jag är gladare än vad jag någonsin varit tidigare.”

Anders Behring Breivik beskriver hur han undviker förhållanden med tjejer och distanserar sig från sina vänner för att kunna genomföra sitt uppdrag. Han skriver i januari 2010 att han egentligen skulle vilja fokusera på att bilda familj och att få igång en karriär. Men han känner att han måste genomföra det han planerat.

 

Här kan du läsa mer om manifestet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.