Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-ska-macron-halla-trump-i-schack/

Världen

Så ska Macron hålla Trump i schack

Emmanuel Macron höll på fredagen ett tal om miljön och jämställdhet inför G7-mötet som hålls i Biarritz på lördag. Foto: Michel Spingler/AFP

BIARRITZ. Förra årets G7-möte blev ett fiasko. Världsledarna kunde inte ens enas om en gemensam slutkommuniké, sedan Donald Trump retat upp sig på värden Justin Trudeau. 

I år har Emmanuel Macron en plan för att hindra en upprepning. Men Gula västarna kan ställa till det för honom.

Minst 13.000 franska poliser och ett okänt antal Secret Service-agenter finns på plats i den franska strandorten Biarritz under helgens G7-möte. Folksamlingar och demonstrationer är strikt förbjudna, och det krävs särskild ackreditering för att röra sig i centrum.

– Det är så överdrivet. Min farmor bor i Biarritz, och nu säger hemtjänsten att de har svårt att ta sig fram till henne. Och jag kommer ju inte ens in i staden! säger 24-åriga Eva Bezit frustrerat.

Aktivistvännerna Iris och Eva Bezit är i Hendaye, några mil från Biarritz, för ett alternativt möte. Foto: Erik de la Reguera

Hon är en av de flera tusen deltagarna vid ett alternativt möte några mil söderut, i gränsstaden Hendaye. 

Här samsas aktivister i Gula västarna med vänster- och miljöaktivister. Eva Bezit och hennes väninna Iris hör till de senare.

– Vi är fredliga. Men jag är beredd att försvara mig om polisen angriper oss. Det tror jag många här är, säger Iris bistert.

De sju ledarna för USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Japan har onekligen en del att prata om. Världsekonomin bromsar in, handelskriget mellan USA och Kina får börserna att svaja, spänningarna med Iran tilltar i Hormuzsundet och Italien skakas av en regeringskris.

Även krisen i Kashmir står på agendan, då Indiens premiärminister Narendra Modi är särskilt inbjuden.

Men det Emmanuel Macron vill att G7-ledarna ska ägna mest tid till är bränderna i Amazonas. 

 ”Vårt hem står i lågor. Bokstavligt talat. Regnskogen i Amazonas – världens lungor som producerar 20 procent av vår planets syre – brinner. Det är en internationell kris. Medlemmarna i G7-mötet, låt oss diskutera denna kris”, twittrade Macron i torsdags.

På fredagen förklarade den franska regeringen att den vill stoppa EU:s frihandelsavtal med Mercosurländerna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay), eftersom Brasiliens president Jair Bolsonaro ”ljugit” när han tonade ned frågor om klimatförändringar vid G20-mötet i Japan i juni.

Svaret från Bolsonaro kom snabbt:

– Den franske presidentens förslag att diskutera Amazonas vid G7-mötet, utan att länderna i vår region får delta, påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sa Bolsonaro.

Det återstår att se hur G7-mötets kanske främste huvudrollsinnehavare Donald Trump ställer sig till saken.

Förra årets G7-möte urartade närmast, sedan Trump retat upp sig på värden, Kanadas premiärminister Justin Trudeau. På väg hem från mötet twittrade Trump att han vägrade skriva under den gemensamma slutkommunikén. 

Det mötet blev bland de mest konfliktfyllda i G7:s 44-åriga historia, och en del bedömare undrade på allvar om den liberala världsordningen var på väg att falla samman.

Årets värd för mötet, Emmanuel Macron, vill undvika en upprepning av det – och han har tänkt ut en lika enkel som förslagen plan.

Dels blir det ingen slutkommuniké i år. Dels vill han att världsledarna ska fokusera på frågor där de har en chans att komma framåt – inte de där de är på kollisionskurs.

I en intervju med fransk press i veckan erkände Macron att Trump ”inte tänker på samma sätt som vi om den globala ordningen; vi har inte samma mål”:

– De saker som Trump gett vallöften om går det inte att ändra hans åsikt om. Men det finns annat vi kan arbeta med honom om, sa han.

Som Amazonas, månne.

När den amerikanske presidenten anländer till Biarritz på lördagen, är det efter en vecka då han argumenterat för att Ryssland bör släppas in i G7 igen – något som inte lär ske denna gång – och ställt in ett statsbesök i Danmark för att USA inte får köpa Grönland.

Den amerikanske presidenten säger sig se fram emot att träffa Storbritanniens nya premiärminister Boris Johnson – och denne hoppas i sin tur på Trumps stöd i Brexitförhandlingarna och kanske ett konkret löfte om framtida handelsavtal. 

Det anglosaxiska ryggdunkandet lär bli högljutt och kan komma att överrösta debatten om Amazonas. Men Macrons kärnväljare uppskattar initiativet – och det är inte oväsentligt. 

För den franske presidenten är G7-mötet i Biarritz ett slags avstamp inför hösten. Hans opinionssiffror är på väg upp igen och arbetslösheten har börjat sjunka. Men som vanligt finns ett potentiellt hot mot ordningen när Macron ger sig ut i landet: Gula västarna.

Proteströrelsen har mattats av något, men en del av aktivisterna har alltså samlats söder om Biarritz vid det alternativa mötet.

En stor gemensam demonstration är planerad på lördagen vid gränsen mellan Frankrike och Spanien. Det väntas även protester i närheten av avspärrningarna i Biarritz. Kurser i aktivt ickevåld ges inför en rad vägblockader som är planerade till på söndag.

Ett baskiskt anarkistkollektiv drog sig också ur den gemensamma plattformen i veckan, i protest mot det de kallar ”en ockupation”. Det är långtifrån omöjligt att dess medlemmar söker direkt konfrontation med polisen i helgen.