Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Så skiljer sig scientologer

Tom Cruise och Katie Holmes gifte på ett italienskt slott den 16 november 2006
Tom Cruise och Katie Holmes gifte på ett italienskt slott den 16 november 2006 Foto: Robert Evans / AP

Att Katie Holmes vill skilja sig från Tom Cruise har toppat världens nyhetssajter det senaste dygnet. Men vad gäller för scientologer som hamnar i äktenskapliga meningsskiljaktigheter?

Den 18 november 2005 bjöd paret Holmes och Cruise in till sitt scientologbröllop i italienska Bracciano. Formellt blev de ett äkta par dagen innan i Los Angeles.

Den juridiska biten har nu Holmes ansökt om att upplösa. Men även den religiösa går att ända, och det är inte lika omgärdat av procedurer som i flera andra religioner.

Även om scientologikyrkans grundare L Ron Hubbard själv var gift tre gånger under sitt liv skrev han en hel del om vikten av fungerande förhållanden. Motgångar i kärleksrelationer beror enligt scientologins fader på obearbetade problem och diskussion ska kunna lösa saken.

Gifta scientologer som kommit i otakt med varandra kan också öppna plånboken och köpa kyrkans kurs ”Så förbättrar ni ert äktenskap”. Även andra, mer handgripliga metoder för vardagen rekommenderas för att kunna återställa balansen i relationen.

Annulleringen av äktenskapet inte är lika formell som i andra religioner, men den kan ha mer definitiva konsekvenser. Scientologikyrkans medger inte att dess medlemmar har kontakt med före detta medlemmar.

Inte heller kan en scientolog ha kontakt med personer som tvivlar på kyrkans övertygelser, sådana människor ses som en ”potentiell problemkälla” – PTS, potential trouble source. En av Katie Holmes orsaker till ansökan om äktenskapsskillnad – och om ensam vårdnad av barnet Suri – lär vara just meningsskiljaktigheter kring scientologin.

Ett annat närbesläktat skäl ska vara att Holmes inte vill dra in dottern i scientologirörelsen. Hur Tom Cruise, scientologins stora affischnamn, skulle förhålla sig till att hans exfru och barn blir PTS återstår att se. Hans två äldre barn med Nicole Kidman har valt att bo med honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.