Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Så slår stängningen av statsapparaten

Other: REX/Shutterstock

Hundratusentals anställda i den amerikanska statsapparaten kan bli permitterade när finansieringen stryps. Myndigheter stängs och bidrag stoppas. Militären undantas i princip, men soldater kan bli utan lön en tid.

Det är andra gången på drygt fyra år som delar av den statliga administrationen tvingas bomma igen eftersom kongressen misslyckats med att klubba igenom finansieringen.

Under USA:s senaste ”shutdown” i oktober 2013 permitterades 850.000 statsanställda per dag. Civilanställda i försvarsdepartementet Pentagon gick en vecka utan lön.

Kreditvärderingsföretaget Standard and Poor’s räknade ut att USA den gången tappade 24 miljarder dollar på grund av utebliven ekonomisk aktivitet.

Här är några konkreta effekter som nu väntas:

• Enligt Vita husets beredskapsplan permitteras 1.059 tjänstemän i presidentadministrationen, medan 659 personer som  bedöms som oundgängliga fortsätter att arbeta som vanligt.

I planen framgår att de permitterade som en sista insats ska arbeta halvdag på måndag för att formulera informationsmeddelanden om stängningen och instruera de kvarvarande om arbetsuppgifter.

• Militären anses alltför viktig föra att ingå i den del av statsapparaten som stängs helt. Men anställda soldater, även sådana som är engagerade i stridsuppdrag, kan komma att bli utan lön, såvida inte kongressen i ett separat beslut klubbar igenom att de ska få betalt som vanligt (det gjorde den 2013).

Av försvarsdepartementets 740.000 civilanställda skickas däremot hälften hem, bland andra lärare och instruktörer vid militärakademierna.

• Miljöskyddsmyndigheten EPA och handelsdepartementet, där bland annat den nationella vädertjänsten och byrån för befolkningsstatistik ingår, påverkas kraftigt med 95 procent permitterade.

• Departementet för inrikes säkerhet är ett av dem som påverkas minst av stängningen. Ungefär 13 procent av de 241.000 anställda permitteras. Det betyder att gränskontroll och tull kan upprätthållas i stort sett som vanligt.

Däremot kommer en del flygplatspersonal som prioriteras lägre att få stanna hemma.

• Utbetalningar av många bidrag, jordbruksstöd och skatteåterbäringar stoppas. Den som vill köpa ett vapen kommer inte att kunna få något tillstånd utfärdat så länge stängningen pågår.

• Nationalparker och offentliga zoologiska trädgårdar och museer stänger.

• Socialkontoren och postväsendet är undantagna och kommer att arbeta som vanligt.

• Även Robert Muellers särskilda utredning om kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen undantas och får rota vidare med sina granskningar.

Sedan den nuvarande federala budgetprocessen infördes 1976 har det hänt 18 gånger att kongressen kört över budgetstupet. I hälften av fallen varade stängningen av statsapparaten bara över en helg.  I de flesta andra fall har problemet lösts eter några dagar.

Det längsta finansieringsdebaclet, sammanlagt 26 dagar i två omgångar, inträffade under Bill Clintons styre vintern 1995–1996.

Den näst längsta var de 16 dagarnas stängning i oktober 2013.

Ingen stängning är den andra lik, eftersom varje myndighet själv bestämmer hur den ska genomföras.

Källor: CNN, Fox News, New York Times  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.