Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-tog-tystnaden-over-pa-himmelska-fridens-torg/

VÄRLDEN

Så tog tystnaden över på Himmelska fridens torg

Bild 1 av 4 2 juni 1989: Kineser samlas på Himmelska fridens torg för att demonstrera för demokrati. Mindre än två dygn senare rullar stridsvagnarna in.I dag: Himmelska fridens torg är öde och hårdbevakat. Kinas censurapparat försöker utplåna minnet av massakern, som är okänd för många kineser.
Bild 2 av 4
Foto: STR
Bild 3 av 4 – Vi vanliga invånare var godtrogna. Vi trodde att regeringen var till för att värna medborgarnas ­intressen och kunde inte ana att ledningen skulle använda vapen mot sitt eget folk, säger You Weijie, vars man sköts i ryggen under kravallerna. Hon själv är satt under hård bevakning men lyckas till slut smita undan poliserna för att träffa DN:s utsända i turist­kvarteren.
Foto: Torbjörn Peterson
Bild 4 av 4 Mo Shaoping, ­advokat: För tio år sedan lyssnade myndigheter när advokater påtalade ett lagbrott. De ville inte bryta mot lagen. I dag spelar det ingen roll vad advokater påpekar. Myndigheterna säger: Prata inte om lagen, det är chefen som bestämmer.
Foto: Torbjörn Peterson

• För 25 år sedan var Himmelska fridens torg fullt av folk som ville se en förändring av det politiska systemet i Kina. I veckor protesterade studenter, arbetare och invånare från samhällets olika skikt.

• Sedan kallades militären in och natten till den 4 juni blev det blodbad. Hundratals dödades.

• DN:s Torbjörn Petersson har träffat You Weijie, vars man blev dödad i massakern som ­fortfarande är tabu i Kina.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in