Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-tog-tystnaden-over-pa-himmelska-fridens-torg/

Världen

Så tog tystnaden över på Himmelska fridens torg

Bild 1 av 4 2 juni 1989: Kineser samlas på Himmelska fridens torg för att demonstrera för demokrati. Mindre än två dygn senare rullar stridsvagnarna in.I dag: Himmelska fridens torg är öde och hårdbevakat. Kinas censurapparat försöker utplåna minnet av massakern, som är okänd för många kineser.
Bild 2 av 4
Foto: STR
Bild 3 av 4 – Vi vanliga invånare var godtrogna. Vi trodde att regeringen var till för att värna medborgarnas ­intressen och kunde inte ana att ledningen skulle använda vapen mot sitt eget folk, säger You Weijie, vars man sköts i ryggen under kravallerna. Hon själv är satt under hård bevakning men lyckas till slut smita undan poliserna för att träffa DN:s utsända i turist­kvarteren.
Foto: Torbjörn Peterson
Bild 4 av 4 Mo Shaoping, ­advokat: För tio år sedan lyssnade myndigheter när advokater påtalade ett lagbrott. De ville inte bryta mot lagen. I dag spelar det ingen roll vad advokater påpekar. Myndigheterna säger: Prata inte om lagen, det är chefen som bestämmer.
Foto: Torbjörn Peterson

• För 25 år sedan var Himmelska fridens torg fullt av folk som ville se en förändring av det politiska systemet i Kina. I veckor protesterade studenter, arbetare och invånare från samhällets olika skikt.

• Sedan kallades militären in och natten till den 4 juni blev det blodbad. Hundratals dödades.

• DN:s Torbjörn Petersson har träffat You Weijie, vars man blev dödad i massakern som ­fortfarande är tabu i Kina.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in