Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Saakasjvili: Jag återvänder till Ukraina

Other: Anders Hansson

Den deporterade före detta Odessa-guvernören Micheil Saakasjvili tänker göra allt för att återvända till Ukraina. Han fortsätter nu från Polen, dit han deporterades i måndags, till Nederländerna. 

– Jag återvänder till Ukraina, jag har rätt att leva där. Jag återvänder också till Georgien. Slutet väntar för oligarkväldet, mycket snabbare än de föreställer sig, säger Micheil Saakasjvili till den georgiska tv-kanalen Rustavi 2. Det är hans första kommentar till medierna efter att han deporterades från Ukraina i måndags. 

Micheil Saakasjvili greps på en georgisk restaurang i Kiev på måndagen av maskerade män och fördes till flygplatsen Boryspol där han flögs till Warszawa. Nu fortsätter han till Nederländerna, och tänker därefter resa ”genom hela Europa”, sannolikt för att tala för sin sak. Saakasjvilis fru Sandra Roelofs är från Nederländerna.

– Jag var begränsad i Ukraina. Nu är jag fri som fågeln och kan flyga vart jag vill, säger han.

Att Saakasjvili deporterades till Polen beror på att det var därifrån han återvände till Ukraina i september 2017, då president Petro Porosjenko redan hade återkallat hans ukrainska medborgarskap. Det var Porosjenko själv som gjorde Saakasjvili, före detta georgisk president, till ukrainsk medborgare och utsåg honom till guvernör för Odessa år 2015. Ett år senare avgick Saakasjvili, enligt honom själv på grund av att Porosjenko och hans maktelit inte bekämpar korruptionen utan i praktiken är en del av den. Han grundade ett eget parti vid namn Ruch Novich Syl (De nya krafternas parti)  och började kampanja för att Porosjenko skulle avgå.

Kvar i Ukraina står nu hans parti utan ledare. Samtidigt kräver Georgien, där Saakasjvili var president åren 2004–2013, att han ska utlämnas och ställas inför rätta i sitt forna hemland – vars medborgarskap han var tvungen att ge upp när han blev ukrainsk medborgare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.