Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Saddam-man stöder Irakprotester

Izzat Ibrahim al-Duri på en bild som uppges visa hur han läser upp ett uttalande till stöd för de sunnimuslimska angreppen. Bildens tidsdatering inte kunnat bekräftas.
Izzat Ibrahim al-Duri på en bild som uppges visa hur han läser upp ett uttalande till stöd för de sunnimuslimska angreppen. Bildens tidsdatering inte kunnat bekräftas. Foto: AFP
Den högst rankade, ännu inte gripne, i exdiktatorn Saddam Husseins krets har hört av sig för att stödja protester mot Iraks regering.

Izzat Ibrahim al-Duri, ledare för Husseins numera förbjudna Baathparti, uppmanade på lördagen landets sunnimuslimer att fortsätta angreppen på premiärministern och shiamuslimen Nuri al-Maliki och hans regering tills den har fallit.

Tiotusentals sunniter har sedan två veckor tillbaka demonstrerat, några av dem med den gamla regimens flagga. De anklagar premiärministern för att åsidosätta sunniterna och för att monopolisera makten.

Baathpartiets ledning flydde eller gick under jord när de USA-ledda styrkorna anföll Irak och störtade sunnimuslimen Saddam Hussein år 2003.

Ibrahim al-Duri misstänks vara hjärnan bakom angrepp på USA:s styrkor under deras ockupation av Irak. USA har lovat tio miljoner dollar till den som kan bidra till hans infångande.

Efter gripandet av Saddam Hussein har han kallats den mest efterspanade personen i Irak, men har hittills gäckat sina fiender.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.