Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sadiq Khan ny borgmästare i London

Foto: Frank Augstein/AP

Labours kandidat Sadiq Khan blir ny borgmästare i London. Fredagens valresultat var ett tungt bakslag för de konservativa som styrt den brittiska huvudstaden sedan 2008.

Även om det officiella valresultatet presenterades först sent på fredagskvällen så lutade det tidigt åt att Londonborna gett sitt förtroende till Sadiq Khan. Strax efter klockan 14 lokal tid bedömde BBC att det var ”rätt klart” att den 45-årige Labourkandidaten från södra London skulle vinna. Under kvällen var Khans ledning så stor att medier som Sky News och Reuters kablade ut nyheten om hans seger.

Redan innan valet stod det klart att den nuvarande borgmästaren, konservative Boris Johnson, inte skulle väljas om. Han hade själv valt att inte ställa upp till omval efter att ha innehaft posten sedan 2008.

Den här gången satsade de konservativa på 41-årige Zac Goldsmith som sin kandidat. Borgmästarvalet i London bjöd därför på två huvudkandidater med mycket olika bakgrund. Å ena sidan bussförarsonen Sadiq Khan, å andra sidan miljardärssonen Zac Goldsmith. Den konservativa kandidatens far, sir James Goldsmith var under sin livstid ett ledande namn i brittiskt näringsliv.

EU-skeptikern Zac Goldsmiths valkampanj har kritiserats för att rikta in sig på motståndaren Khans religion och etnicitet. Labourkandidaten är född i London av föräldrar som invandrade från Pakistan.

Bland annat har Goldsmith kallat muslimen Khan ”radikal”, och skrivit en debattartikel med rubriken ”Ska vi verkligen ge världens bästa stad till ett Labour som ser terrorister som sina vänner?” Texten illustrerades med ett foto från bombdåden i London den 7 juli 2005.

Även inom det egna partiet väckte Goldsmiths taktik reaktioner:

– Den kampanj vi drivit kommer att lämna ett negativt arv som vi i London kommer behöva reda ut långt efter att de som planerat Zac Goldsmiths kampanj har gått vidare, sa Roger Evans, sittande konservativ vice borgmästare under Boris Johnson.

I onsdags, den sista dagen för kampanjande, uttalade sig Sadiq Khan i ett försök att lugna eventuellt oroade väljare:

– Om jag vinner så blir jag borgmästaren som förenar vår stad igen, som för samman olika grupper, sa Khan.

Bland de frågor som Sadiq Khan drivit i sin valkampanj märks löften om att frysa priserna i kollektivtrafiken och att bygga bort bostadsbristen i London.

Redan innan alla röster räknats började hälsningar till Khan strömma in via sociala medier  ”Grattis till Londons nya borgmästare @SadiqKhan. Ser fram emot att jobba ihop!”, skrev New Yorks demokratiske borgmästare Bill de Blasio.

Med Sadiq Khan får multikulturella London sin första muslimska borgmästare. Mer än en miljon av stadens nästan 9 miljoner invånare är muslimer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.